Breaking news

παιδί σε νοσοκομείο
A

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, Παίδων «Αγία Σοφία», όπου αυτή τη στιγμή η λίστα των τακτικών χειρουργείων φτάνει μόλις στα... 2.925 χειρουργεία σε αναμονή!

Μάλιστα, η λίστα χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία» ήταν 2.853 το 2019 και είναι 2.925 σήμερα, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 70. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο λόγος για την «ογκώδη» αυτή λίστα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 10 αναισθησιολόγοι που δεν επαρκούν καθώς πρόκειται για χειρουργεία σε μικρά παιδιά, πολλά από αυτά είναι βρέφη και τα χειρουργεία είναι πολύωρα και χρειάζονται μεγάλη φροντίδα.

Τραγικές οι ελλείψεις προσωπικού

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν την Τετάρτη σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν τραγικές ελλείψεις όχι μόνο σε αναισθησιολόγους, αλλά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αναφέρει πως αν και υπάρχουν ελλείψεις σε κάθε τμήμα, η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου τις αποκρύπτει συγκαλύπτοντας την άσχημη κατάσταση που υπάρχει. Μάλιστα, η διοίκηση αρνείται να δώσει αναλυτικά τον αριθμό των υπηρετουντών ιατρών (μόνιμων, επικουρικών κτλ) , τις βαθμίδες τους, τα κενά των μόνιμων θέσεων που υπάρχουν, πόσες από αυτές έχουν προκηρυχθεί.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν και να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις, αφού η Υγεία είναι ζήτημα «όλων μας». «Μην παραμένεις παθητικός θεατής ούτε ως γονιός ούτε ως εργαζόμενος όταν στο νοσοκομείο μας υπάρχει έλλειψη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση Πλεύρη

Τα «ασυμμάζευτα» προσπάθησε να μαζέψει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα. Καταρχάς, ο υπουργός μιλώντας για την κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αναφέρθηκε μόνο στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, για το οποίο είπε πως η κυβέρνηση ψάχνει προσωρινή λύση, μεταφέροντας αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία.

Βέβαια, όπως παραδέχτηκε ο κ. Πλεύρης, το «μπαλάκι» των γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, θα προκαλέσει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων!

«Μεταφέρουμε αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουργία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. 

«Φανταστείτε ότι δεν ψάχνουμε έναν οποιονδήποτε. Μας έδωσαν συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων που έχουν περάσει από το Παίδων και πήραν άλλες θέσεις. Ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για ένα δίμηνο να μεταφερθούν, ώστε παράλληλα να προκηρυχθούν κι οι θέσεις. Διάθεση υπάρχει», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως στο νοσοκομείο θα ανοίξει άμεσα άλλη μια χειρουργική κλίνη, ωστόσο αν η κυβέρνηση δεν προβλέψει για την πρόσληψη προσωπικού, είναι αβέβαιο το πως θα λειτουργήσει.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων

Σε μεγάλο «βραχνά» της κυβέρνησης και του ΕΣΥ έχει μετατραπεί η έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία όλης της χώρας που έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή πολλών χειρουργείων.

Η έλλειψη προσλήψεων αλλά και οι χαμηλοί μισθοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι που στρέφουν τους αναισθησιολόγους στον ιδιωτικό τομέα, , καθώς οι μισθοί εκεί είναι υψηλότεροι.

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ακόμα ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι ένα πρόβλημα μεγάλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Πλεύρης απέρριψε το ενδεχόμενο επίταξης αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα ωστόσο τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θετική εμπειρία από την Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, όπου έχουν γίνει περί τα 2.500 χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμία συμμετοχή του πολίτη.

Ολόκληρη η συνέντευξη Πλεύρη

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις