Οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν μέχρι και το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου 2022) να επιδεικνύουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό οφείλουν να υποβάλλονται σε rapid test, σε εβδομαδιαία βάση, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή ή φαρμακείο, το οποίο πληρώνουν από την τσέπη τους.
Αυτό ορίζεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».
Ειδικότερα, στο άρθρο 43 διευκρινίζεται ότι δίνεται παράταση ισχύος των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Η ισχύς του άρθρου 31 του ν. 4737/2020 (Α’ 204), περί των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, παρατείνεται, από τη λήξη της, έως την 31η.12.2022.
Θυμίζουμε ότι από 1η Μαΐου προβλέπεται η διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση από δύο που ίσχυε μέχρι τότε. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Πότε όμως πρέπει να δηλώνεται το rapid test των εργαζόμενων; Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά κάθε εβδομάδα και ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, οπότε και βάσει της ημερομηνίας διενέργειάς του, επαναλαμβάνεται περιοδικώς. Σε περίπτωση που τα πρόσωπα του άρθρου 1 καλούνται να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.