Breaking news

Νοσοκομείο
A

Νέα σοκαριστική πρόβλεψη κάνει λόγο για το ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας σήμερα θα φτάσουν τις 15.000. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε θα είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.284 κορονοϊού, ενώ νωρίτερα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι είναι πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα αυτή την στιγμή, χαρακτηρίζοντας την Αθήνα ως πόλη που «βράζει»

«Θερίζει» η μετάλλαξη Όμικρον

Παράλληλα, τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ενδεχομένως αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στην υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαίδης, «Ττη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος "Όμικρον" στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της "όμικρον" στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε».

Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) αφορούν άτομα ηλικίας 18-59 χρόνων, ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών. Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.

Τα νέα μέτρα για την μείωση της διασποράς

Παράλληλα, νέα δέσμη μέτρων παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή, 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Επιπλέον, τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

Όσον αφορά τα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Τέλος, η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις