Breaking news

Ermou street, Athens
A

Από εκεί και πέρα το τοπίο παραμένει ρευστό, καθώς τα μέτρα θα εφαρμοστούν για δύο εβδομάδες και θα κριθεί αν θα επεκταθούν   ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Ανοιχτό είναι και το ενδεχομένων λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ των 9.286 κρουσμάτων κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα οι ειδικοί  προειδοποιούν ακόμα και για 20.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Ιανουάριο.

Είναι εμφανές πως η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν πράγματι προκαλεί ηπιότερη νόσηση , ώστε να αποφευχθεί ένα «έμφραγμα» στο σύστημα υγείας. Προς το παρόν τηρείται στάση αναμονής από την κυβέρνηση, που ανάλογα και με τις εισηγήσεις των ειδικών θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σχέδιο δράσης:

  • Η μικρή αποκλιμάκωση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στην πίεση στο σύστημα υγείας, που δίνει μια μικρή «ανάσα» έστω και  οριακή. Ο αριθμός των διασωληνωμένων  δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από τους 600, καταγράφοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
  • Ο προβληματισμός πως μπορεί η επιβολή πρόσθετων περιορισμών εν μέσω των γιορτών σε εστίαση και διασκέδαση να οδηγήσει σε μαζικές συγκεντρώσεις σε σπίτια, όπου δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί αν τηρούνται τα μέτρα. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι νέοι, ενώ μόλις το 6% είναι άνω  των 60 ετών.
  • Ο παράγοντας οικονομία. Δεδομένο είναι πως δεν είναι  εύκολο  να υπάρξει επιστροφή σε μια ολική καραντίνα, καθώς για κάθε 15 ημέρες lockdown απαιτείται έως και 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ. Επομένως αναζητείται η χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά να μην αναγκαστούν τα μαγαζιά να κατεβάσουν ρολά και να υπάρξει κίνδυνος για νέα λουκέτα.

Παράλληλα η κυβέρνηση επικεντρώνεται  στην επιτάχυνση του  εμβολιαστικού προγράμματος , εστιάζοντας τόσο στην πρώτη όσο  και στην αναμνηστική δόση. Με βάση τα τελευταία στοιχεία 7,42 εκατομμύρια πολίτες έκαναν το βήμα προς την επιχείρηση «Ελευθερία» και ήδη 3.24 εκατομμύρια έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί  μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα θα εξεταστεί ανάλογα  και με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον η  εφαρμογή ανάλογων μέτρων και  σε άλλες ομάδες (με ηλικιακά κατα προτεραιότητα κριτήρια).

Crash test δύο εβδομάδων για τα νέα μέτρα

Από τις 3 έως τις  16 Ιανουαρίου θα μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα με ανοιχτό το ενδεχόμενο  επέκτασης τους  αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν. Τα μέτρα με τα οποία κάνει «ποδαρικό» η νέα χρονιά είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Ωράριο  στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, που θα κατεβάζουν ρολά τα μεσάνυχτα.  Επίσης θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά μέτρων όσων αφορά στις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι. Προσοχή : σε κάθε τραπέζι δεν θα πρέπει να κάθονται πάνω από έξι άτομα. Όσον αφορά στη μουσική προ το παρόν επιτρέπεται.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση που το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Όσον αφορά στα σχολεία η επιστροφή των μαθητών στα θρανία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν πως για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Πάντως το θέμα θα συζητηθεί  εκ νέου από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, καθώς αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα υπάρξει αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων.

Διαβάστε ακόμη στο ethnos.gr:

Aπίστευτο: Αέρας έρχεται από τα έγκατα της Γης στον Παναμά

Στο φως το ελληνικό «Τζουράσικ Παρκ» - Εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν στη Λέσβο πριν από 2 εκατ. χρόνια

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις