Breaking news

Κορονοϊός
A

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής βρίσκεται η εστίαση, τα γήπεδα και η τηλεργασία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, στη νέα δέσμη μέτρων, θα προβλέπεται να μπει όριο στο ωράριο της εστίασης, με επικρατέστερο το σενάριο τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 11ή τις 12 το βράδυ. Παράλληλα, θα απαγορευτούν οι όρθιοι πελάτες ενώ θα υπάρχει και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ οι πελάτες αναμένουν για τραπέζι. Τέλος, θα υπάρχει όριο καθήμενων ανά τραπέζι και θα επιτρέπονται έξι πελάτες ανά τραπέζι.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, τα μέτρα αυτά εξετάζονται για τη διασκέδαση και όχι για την εστίαση, τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ στο «τραπέζι» των ειδικών υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο για αναστολή λειτουργίας των εν λόγω κέντρων για 15 ημέρες

Όσον αφορά τα γήπεδα, εξετάζεται η μειωμένη πληρότητα κατά 30% ή ακόμα και οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Ο λόγος που οι ειδικοί «βάλανε στο μάτι» τα γήπεδα είναι ότι παρατηρείται μία συνεχόμενη «μη συμμόρφωση» με τα ισχύοντα μέτρα

Στον εργασιακό τομέα, οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί το όριο της τηλεργασίας να γίνει στο 50%. Υπενθυμίζουμε ότι στον Δημόσιο τομέα σήμερα η τηλεργασία ισχύει σε ποσοστό 20%.

Τέλος, για την λειτουργία των σχολείων η κυβέρνηση επιμένει πως δε θέλει ούτε να τα κλείσει ούτε να επιστρέψει το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, ενώ αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή ένα τμήμα κλείνει εφόσον νοσεί το 50%+1 της τάξης και εξετάζεται το ενδεχόμενος αλλαγής. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις