Breaking news

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
A

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων καθώς δύο υποπαραλλαγές του Covid έχουν οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εβδομαδιαία αύξηση 7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παραλλαγές omicron BA.4 και BA.5, ανέφερε η ONS.

Πάνω από δύο χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κολλήσει τον ιό πάνω από μια φορές.

Αλλά πόσο πιθανή είναι μια επαναμόλυνση και πόση προστασία προσφέρουν τα εμβόλια και τα ενισχυτικά εμβόλια;

Πόσο συχνές είναι οι επαναμολύνσεις της Covid;

Όταν η παραλλαγή Omicron κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ρυθμός επαναμόλυνσης αυξήθηκε 15 φορές.

Η εκτεταμένη μετάλλαξη του Omicron επέτρεψε στον ιό να ξεπεράσει κάθε εδραιωμένη ανοσία, πιστεύουν οι επιστήμονες. Αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν τον ιό τον κόλλησαν ξανά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στη Guardian , ότι η Omicron είναι «ελάχιστα ανοσογονική, πράγμα που σημαίνει ότι η σύλληψή του προσφέρει ελάχιστη επιπλέον προστασία από το να το πιάσεις ξανά».

Αν και οι νέες παραλλαγές BA.4 και BA.5 προέρχονται από τη σειρά Omicron, «υπάρχουν πλέον περαιτέρω στοιχεία για την πολύ οριακή ικανότητα της προηγούμενης Omicron να δημιουργεί οποιαδήποτε ανοσολογική μνήμη για BA.4 ή BA.5», είπε ο καθηγητής Altmann.

Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμα κι αν είχατε την Omicron κατά τη διάρκεια του κύματος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι ακόμα πιθανό να κολλήσετε ξανά τον ιό.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο οποίος ηγείται της εφαρμογής ZOE Covid δήλωσε στη Guardian : «Υπάρχουν σίγουρα πολλοί άνθρωποι που προσβλήθηκαν από Covid στην αρχή της χρονιάς και το ξαναπαθαίνουν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με BA.4/5 που είχαν BA.1 /2 μόλις πριν από τέσσερις μήνες, που πίστευαν ότι θα προστατεύονταν».

Ωστόσο, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι είναι «σπάνιο» να μολυνθεί εκ νέου με Covid άποιος, εντός τριών μηνών.

Τι γίνεται αν έχω εμβολιαστεί;

Οι νέες παραλλαγές BA.4 και BA.5 περιέχουν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα πρώιμα στελέχη τηςOmicron.

Έτσι, ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί και υποβληθείτε σε αναμνηστικό εμβόλιο, εξακολουθείτε να είστε ευάλωτοι στις νέες υποπαραλλαγές.

Ερευνητές από την Κίνα ανέφεραν στο περιοδικό Nature ότι οι νέες υποπαραλλαγές «κυρίως αποφεύγουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό SARS-CoV-2».

Οι ενισχυτές εμβολίων που βασίζονται στον ιό BA.1, όπως αυτοί που αναπτύχθηκαν από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna, «ενδέχεται να μην επιτύχουν προστασία ευρέος φάσματος έναντι των νέων παραλλαγών Omicron», προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Πόσο άσχημα θα είναι τα συμπτώματά μου εάν μολυνθώ ξανά;

Γενικά, οι λοιμώξεις τείνουν να είναι πιο ήπιες τη δεύτερη ή την τρίτη φορά λόγω της υπολειπόμενης ανοσίας που αναπτύσσει το σώμα.

Ωστόσο, οι νέες υποπαραλλαγές μπορεί να έχουν εξελιχθεί για να ανακουφίσουν τη μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων και όχι του ιστού της ανώτερης αναπνευστικής οδού, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από τον καθηγητή Kei Sato και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Αυτό τα κάνει πιο παρόμοια με τις προηγούμενες και πιο σοβαρές παραλλαγές την Άλφα και τη Δέλτα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις