Breaking news

Χριστούγεννα στην Αθήνα
A

Νέα μέτρα έχει φέρει στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης η μετάλλαξη Όμικρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο πακέτο μέτρων ενώ την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστό και το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, σήμερα έπειτα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Βασικά, η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 11:30, δια ζώσης, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει τις συστάσεις της επιτροπής, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος «ακύρωσε» την τελευταία στιγμή όσα είχαν ειπωθεί από επίσημα χείλη για τα rapid test του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ανακοινώνοντας διπλό self test για τις γιορτές.

Από χθες Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επικείμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά για μετά τις γιορτές  «Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Τι προτείνουν η Επιτροπή για το 1ο πακέτο μέτρων

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε χθες Τετάρτη, εισηγήθηκε την άμεση λήψη τριών μέτρων:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Αγώνες χωρίς παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα 
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα κι αν δεν εχει συνωστισμό
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Και ακολουθεί και το... 2ο πακέτο μέτρων μετά τις γιορτές

Παράλληλα, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει από το νέο έτος και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με πληρoφορίες του proson.gr, στο τραπέζι της επιτροπής βρίσκεται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση καθώς και ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, σκέψεις υπάρχουν και επέκταση της υποχρεωτικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες 50-60 ετών, με κριτήριο τον κίνδυνο από βαριά ασθένεια και επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Τέλος, στο τραπέζι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να τεθούν τα σχολεία, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν την αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ κάποιοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορονοϊού.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις