Breaking news

ΟΜΙΚΡΟΝ
A

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 106.122 νέα κρούσματα στη Βρετανία, τα οποία αποτελούν νέο ρεκόρ εν μέσω πανδημίας και η οποία σχετίζεται άμεσα με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Σε τροχιά επικράτησης μέχρι τα τέλη του έτους βρίσκεται το νέο στέλεχος και στην Πορτογαλία και τη Δανία -όπου επίσης καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον έχουν αυξάνουν διαρκώς την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας. Μικρότερα ή μεγαλύτερα ρεκόρ μολύνσεων καταγράφονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν μέτρα ώστε να ανακόψουν τη διάδοση της πολύ μολυσματικής παραλλαγής εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων.

Στην Ολλανδία… λουκέτο

Η Ολλανδία βρίσκεται σε lockdown από την Κυριακή.

«Η Ολλανδία θα μπει σε lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει το κύμα της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα: εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα έκλεισαν από την Κυριακή (19 Δεκεμβρίου) έως τις 14 Ιανουαρίου, ενώ τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Επιτρέπονται πλέον μόνο δύο επισκέπτες στο σπίτι, εκτός από την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, τις 26 Δεκεμβρίου και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου θα επιτρέπονται έως τέσσερις επισκέπτες.

Ιταλία: Διπλάσιες οι νοσηλείες παιδιών

Στη γειτονική μας χώρα τα περιστατικά κορονοϊού που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 36.293, ενώ έχασαν τη ζωή τους 146 άνθρωποι. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 1.010 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους νοσηλεύονται 8.544.

Ωστόσο το ανησυχητικό είναι σχεδόν ο διπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία παιδιών λόγω κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα. Αυξήθηκαν κατά 96%, ενώ στα μισά περίπου από αυτά τα παιδιά, οι γονείς τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σήμερα, Πέμπτη, η ιταλική κυβέρνηση θα εξετάσει και πιθανότατα θα εγκρίνει νέα μέτρα κατά της πανδημίας, στα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους, η επιβολή διαγνωστικών τεστ και στους εμβολιασμένους, ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, και η μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού από εννέα σε έξι μήνες. 

Στη Γαλλία ανησυχία για την επιδημία που εξελίσσεται με εκθαμβωτικό τρόπο

«Η παραλλαγή Όμικρον θα χαλάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων;» διερωτώνται οι ειδικοί, αλλά και οι κάτοικοι του Παρισιού και των μεγάλων πόλεων που αγωνιούν… Πριν από μερικές εβδομάδες, οι προβλέψεις των επιδημιολόγων, ωστόσο, έδειχναν ένα ειρηνικό τέλος για το 2021. Τώρα οι μολύνσεις από την μετάλλαξη Όμικρον, τους κάνει όλους να είναι περισσότερο συγκρατημένοι. Μπορούμε εύλογα να σκεφτούμε ότι οι δύο εβδομάδες των διακοπών θα πρέπει να ενισχύσουν τη δυναμική της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

«Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό, η ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων να μην γίνει καθόλου αισθητή στις καμπύλες της επιδημίας και κατά μείζονα λόγο στο σύστημα φροντίδας, όταν σχεδόν 1400 άτομα νοσηλεύονται κάθε μέρα και 270 εισάγονται σε ΜΕΘ. Γιατί μια άλλη επιδημία εξελίσσεται με εκθαμβωτικό τρόπο: αυτή της παραλλαγής Όμικρον», γράφει το France24 και ο νοών νοείτω…

Υποχρεωτική η μάσκα παντού στην Ισπανία

Με τις μολύνσεις να πλησιάζουν επικίνδυνα τις 50.000 ημερησίως, η ισπανική κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε ότι καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αν και ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο.

Ισπανία

Στην Ισπανία, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αν και αυτό το νέο κύμα (έκτο στη χώρα) παραμένει λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα: το 15% των μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς Covid χθες, έναντι 30% στα μέσα Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Φόβοι για ρεκόρ κρουσμάτων στην Πορτογαλία

Την προειδοποίηση ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει αριθμό ρεκόρ μολύνσεων έκανε η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίδο, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, πολύ μεγαλύτερος από χθες, που έφτασαν τα 5.754.

Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Πορτογαλία προέρχονται από την παραλλαγή Όμικρον.

Ήδη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμούς, δίνοντας μεταξύ άλλων εντολή να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνιστώντας στον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών στο Βέλγιο

Μέτρα ανακοίνωσε και η αρμόδια επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο, που όρισε ότι η εστίαση θα κλείνει στις 11 το βράδυ, ενώ οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων πολιτισμού που θα κλείσουν. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου. 

Στο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι, ενώ οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται). Επίσης, αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα. 

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε Σουηδία-Δανία-Φινλανδία

Περιοριστικά μέτρα για την είσοδο των ταξιδιωτών από άλλες χώρες της Ε.Ε. ανακοίνωσε η Σουηδία, και από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την Covid-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρος, τη Λετονία, την Ιταλία και την Αυστρία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι Φινλανδία και η Δανία.

Η Φινλανδία επιπλέον θα περιορίσει το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ. Από την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 9 το βράδυ και θα κλείνουν στις 10 μ.μ. Από τις 28 Δεκεμβρίου και ύστερα, θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ έως τις 5 μ.μ. και θα κλείνουν στις 6 μ.μ. ενώ τα εστιατόρια στις 8 μ.μ. Τα μπαρ θα μπορούν να δέχονται μόνο το ήμισυ της μέγιστης δυναμικότητας τους σε πελάτες και τα εστιατόρια στο 75%.

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την αυστηροποίηση των κανονισμών εισόδου στη χώρα για ταξιδιώτες από περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορονοϊού.

Στο εξής, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τέτοια περιοχή, θα χρειάζεται, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ PCR που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. 

Ρεκόρ θανάτων στην Πολωνία

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω κορονοϊού στο τέταρτο κύμα της πανδημίας ανακοίνωσε η Πολωνία, που καταγράφει επίμονα υψηλούς αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων, ωθώντας την κυβέρνηση στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων.

Εκπέμπει σήμα κινδύνου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προτρέπει τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για έκρηξη κρουσμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ηπείρου λόγω της παραλλαγής Όμικρον: «Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η μετάδοση στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μορφής του ιού και της ικανότητάς του να ξεφεύγει από τις άμυνες που αναπτύχθηκαν χάρη στα εμβόλια. Όλα αυτά, προσθέτει, θα επιδεινώσουν τη λεπτή επιδημιολογική κατάσταση που ήδη προκαλεί την παραλλαγή Δέλτα. Μπροστά σε αυτό το ανησυχητικό σενάριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι είναι «επείγον» να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού – και προσέξτε ιδιαίτερα το τελευταίο: και να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις Υγείας για την επικείμενη σημαντική αύξηση της πίεσης της υγειονομικής περίθαλψης».


 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις