Breaking news

lockdownpic
A

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως η διασπορά της μετά το πέρας τον εορτών, πρόκειται να σηματοδοτήσει την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, παρόλο που η κυβέρνηση δεν δίνει την πιθανότητα ενός επερχόμενου lockdown, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για την αυστηρότητα των μέτρων προστασίας με την έλευση της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον 102 FM της ΕΡΤ3,  εξέφρασε τη βεβαιότητα του για ένα επερχόμενο καθολικό lockdown εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο δεν θα καταφέρει να αποφύγει η χώρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου « Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο ». 

Στην συνέχεια τοποθετήθηκε στην μετάλλαξη Όμικρον, αναφερόμενος πως αμέσως « Μετά την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των κρουσμάτων της χώρας », επισημαίνοντας ότι « Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής ».

Τι θα γίνει με τα σχολεία 

Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι « Δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του Α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια ».

Ποια είναι τα δύο πιθανά νέα μέτρα 

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στα πιθανά μέτρα που θα εξεταστούν με το νέο έτος ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα. Συγκεκριμένα δήλωσε πως « Η δεύτερη φάση της άμυνας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα υπάρχει στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις