Breaking news

hot weather
A

Η Αγγλία τίθεται στο υψηλότερο εθνικό μέτρο έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά, λόγω του καύσωνα, καθώς οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες-ρεκόρ αναμένεται να ''εγκυμονούν'' κίνδυνο ασθενειών και θανάτου που σχετίζονται με τη ζέστη, ακόμα και σε απόλυτα υγιείς ανθρώπους.

Ορισμένα σχολεία θα κλείσουν κατά τη διάρκεια της πιθανής ζέστης 40 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις κρεβατιών, ενώ οι επιβάτες σε πολλές σιδηροδρομικές διαδρομές καλούνται να μην ταξιδέψουν.

Με τους μετεωρολόγους να δίνουν πιθανότητα 80% ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη το ρεκόρ των 38,7 C στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) θέτει σε εφαρμογή προειδοποίηση για τη ζέστη επιπέδου 4.

Στο επίπεδο 4- μια «εθνική έκτακτη ανάγκη» -οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Ασθένεια ή ακόμη και θάνατος μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ των ατόμων που είναι υγιή, και όχι μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θα απαιτήσει μια πολυτομεακή απάντηση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο». Οι κίνδυνοι που επισημαίνονται κάτω από το επίπεδο προειδοποίησης περιλαμβάνουν το ''λιώσιμο'' των δρόμων και το λυγισμό των σιδηροδρόμων. Η προειδοποίηση επιπέδου τέταρτο, που καλύπτει ολόκληρη την Αγγλία, θα τεθεί σε ισχύ όλη τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο Δρ Νίκος Χρηστίδης, επιστήμονας απόδοσης κλίματος στο Met Office, δήλωσε: «Ελπίζαμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά προβλέπουμε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει την πιθανότητα ακραίων θερμοκρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πιθανότητες να δούμε ημέρες  με θερμοκρασία άνω των 40C στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να είναι έως και 10 φορές πιο πιθανές στο τρέχον κλίμα από ό,τι σε ένα φυσικό κλίμα που δεν επηρεάζεται από την ανθρώπινη επίδραση».

Το Met Office ανακοίνωσε ξεχωριστά την πρώτη του «κόκκινη προειδοποίηση» για ακραία ζέστη - που σημαίνει ότι είναι «πολύ πιθανό να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή» - καλύπτοντας μεγάλες περιοχές της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις