Breaking news

koronoios
A

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση, αναφέρθηκαν τόσο στους εμβολιασμούς των παιδιών αλλά και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. 

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν γύρω από τις 5 βασικότερες παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά. Αρχικά η κα. Θεοδωρίδου σχετικά με τους παιδικούς εμβολιασμούς, ηλικίας 5 - 11 ετών, είπε πως πριν 48 ώρες ανακοινώθηκαν από τα CDC τα τελευταία στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα προέρχονται από τις ΗΠΑ όπου έως τις 10 Δεκεμβρίου χορηγήθηκαν 7.141.428 δόσεις της Pfizer σε παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές, το 97% μη σοβαρές. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τα CDC, οι 5 συνηθέστερες παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά 5-11 ετών είναι:

  •  πόνος στο σημείο της ένεσης
  •  πυρετός
  •  κόπωση
  •  κεφαλαλγία
  •  μυαλγία.

Η ίδια τόνισε πως οι αντιδράσεις ήταν ήπιες και παροδικές, ενώ λιγότερο από το 10% των παιδιών χρειάστηκε να απουσιάσει από το σχολείο. Όσον αφορά στις μυοκαρδίτιδες είπε πως υπήρξαν και 8 περιπτώσεις που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα. Πρόκειται για 4 κορίτσια και 4 αγόρια. Τα συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ήπια και υποχώρησαν ταχύτατα με πλήρη αποκατάσταση της υγείας του κάθε παιδιού.

Η Μετάλλαξη Όμικρον

Αναφερόμενη στα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους έως τώρα οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Όμικρον, με βάση τις μελέτες, η κα Θεοδωρίδου δήλωσε « Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί. Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ημέρες. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα. Επίσης άτομα που έχουν νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούν ».

Την ίδια ώρα, περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την βαρύτητα της νόσου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική. Τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή συγκρινόμενη με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.

Τέλος αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της " Όμικρον " είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τηε τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Το εμβολιαστικό κίνημα

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις τους ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών λέγοντας πως έως τώρα έχουν γίνει πάνω από 16 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα που αντιστιχούν στο 70% του γενικού πληθυσμού και στο 79,8% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης την ίδια στιγμή, έχουν προγραμματιστεί οι εμβολιασμοί για 40.000 παιδιά, ενώ 6.000 έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις