Breaking news

parallagi omikron
A

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι « Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα από τα κρούσματα της Όμικρον δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά της νέας μετάλλαξης, ενώ εντοπίζονται στην Κρήτη και την Λακωνία. Έπειτα ο ίδιος είπε πως ακριβώς γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και τόνισε την σημαντικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Κατά τον ίδιο, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτή της γρίπης, ενώ ανέφερε ότι « Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όντως είναι πιο μεταδοτική και έχει απλωθεί σε πάνω από 90 κράτη και νομίζω πως μας λέει κάτι. Κράτη που έχουν διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την ηλικία και την κάλυψη από εμβόλιο. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα για να είναι πιο ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Εκεί φαίνεται πως μπορεί να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για την Όμικρον ».  

Θ. Πλεύρης: Ανησυχία για την εξέλιξη της Όμικρον τον Ιανουάριο

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και γι’ αυτό το λόγο δοκιμάζονται έκτακτα σχέδια. Ακόμη τόνισε ότι « Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά ». 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις