Breaking news

epidoma paidiou
A

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε πολλούς γονείς η τελευταία έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αναφέρει έναν μεγάλο αριθμό με αιφνίδιους θανάτους παιδιών. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί λέγοντας πως πρόκειται κυρίως για μεμωνομένα περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε διάστημα 5 μηνών έχουν καταλήξει με αιφνίδιο τρόπο 138 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 0 έως 19 ετών. Τα περισσότερα από αυτά, δηλαδή οι 82 θάνατοι ήταν παιδιών ηλικίας από 0 έως 4 χρόνων.

Τα στοιχεία της έρευνας:

Ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων   

Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων, υπάρχουν καταγραφές για 12 απώλειες, πάντα με αναφορές από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ηλικιακή ομάδα των 10-14 χρόνων

Η ομάδα των 10-14 χρόνων έχει υποστεί 11 απώλειες, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα.

Ηλικιακή ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Με βάση τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη απώλεια έχει υποστεί η ομάδα των εφήβων 15-19 ετών με 33 καταγεγραμμένους θανάτους.  

Το έτος 2020 σημειώθηκε απώλεια 33 παιδιών ηλικίας 5 έως 9 χρόνων, ενώ το  2021 “χάθηκαν” αιφνιδίως 37 παιδιά. Συνολικά, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021, 80 παιδιά.

Δηλώσεις του καθηγητή Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μίλησε ο καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, ο κύριος Ανδρέας Γιαννόπουλος, στην εκπομπή «Συνδέσεις», της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας τα νούμερα από την απώλεια παιδιών «τραγικά» και τονίζοντας ότι ενδεχομένως συνέβαλε η πανδημία στην αύξηση των θανάτων.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές, μεταξύ των οποίων και παιδιών». Μετά, συνέχισε δηλώνοντας πως: «Όταν ξεκίνησε η πανδημία η πιθανότητα να αρρωστήσει ένα παιδί ήταν πολύ μικρή, ενώ με τα μεταγενέστερα στελέχη που αρρώσταιναν και τα παιδιά, άρχισαν να εμφανίζονται πολυσυστηματικά φλεγμονώδη σύνδρομα», επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ήδη επιβαρυμένη υγεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πέθαιναν.

Η σημασία της πρόληψης

Σχετικά με την περίπτωση των αιφνίδιων θανάτων όμως που δεν υπάρχει κάποιο προηγούμενο προβληματικό ιστορικό, ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης καθώς συνήθως μιλάμε για καρδιακά αίτια. Παρόλα αυτά, όπως είπε, ακόμη κι αν γίνονται εξετάσεις δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τέτοια περιστατικά.  

Όπως δήλωσε ο επιστήμονας, «Πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει αυτό και όσο κι αν προχωρά η ιατρική παραμένει δύσκολο. Εδώ βλέπουμε αθλητές και πεθαίνουν στον ύπνο τους. Κατά κανόνα πρόκειται για αρρυθμιολογικά περιστατικά όχι δομικά, και αυτή η αρρυθμία μπορεί να έρθει και στον ύπνο». «Μπορούμε να το προλάβουμε με προληπτικούς ελέγχους κατέληξε ο καθηγητής. 

Δήλωση της καθηγήτριας Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βασιλική Σπούλου.  

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βασιλική Σπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως: «Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία γιατί είναι απλά νούμερα. Τέτοια περιστικά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Οι αιτίες είναι: καρδιολογικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί, η μηνιγγίτιδα, οι περίεργες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που δίνει εικόνα σοκ και καταπληξίες και τώρα με τα περίεργα σύνδρομα με τον Covid που αν δεν διαγνωστούν άμεσα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να φθάσουν σε ακραία σημεία».

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους γονείς, είπε πως πρόκειται για μεμωνομένα περιστατικά, εντούτοις ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν την υγεία των παιδιών, να τους κάνουν τα εμβόλια και αν βλέπουν κάτι που έχει αλλάξει στη συμπεριφορά τους, να απευθύνονται στους ειδικούς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις