CLOSE

Breaking news

emvolio koronoiou
A

H Moderna πραγματοποιεί προκλινικές δοκιμές εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα πως έχουν καταγραφεί 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και άλλα 106 ύποπτα κρούσματα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου εκτός των χωρών όπου εξαπλώνεται συνήθως.

Η Moderna δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ δήλωσαν πως η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία έγκρισης δόσεων του εμβολίου Jynneos κατά της ευλογιάς, που έχει παρασκευαστεί από την Bavarian Nordic A/S για χρήση στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970. Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις.

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη συνδέουμε με την πανδημία του κορονοϊου. Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ, επισήμανε τους τρεις λόγους για τους οποίους η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας:

  1. «Έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. Μεταδίδεται μόνο με την άμεση επαφή, με τις φλύκταινες και τις δερματικές βλάβες. Μεταδίδεται λίγο και με τον αέρα αλλά με τα μεγάλα σταγονίδια, που σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις πολλή ώρα κοντά σε κάποιον, γιατί τα μεγάλα σταγονίδια λόγω βαρύτητας πέφτουν πολύ χαμηλά, πολύ γρήγορα στο έδαφος.
  2. Το βασικότερο από όλα είναι ότι σε αντίθεση με τον κορονοϊό που αφενός οι μισοί άνθρωποι είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη και εντούτοις νοσούσαν, αναμετέδιδαν και μετέδιδαν οι άνθρωποι που είχαν κορονοϊό στον προσυμπτωματική φάση, δηλαδή πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Εδώ μεταδίδει κανένας μόνο όταν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Άρα, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί το κρούσμα, να απομονωθεί και να μην αρχίσει να δημιουργεί αλυσίδες μετάδοσης.
  3. Είναι σημαντικό ότι αυτός είναι ένας ιός DNA και όχι RNA ιός, όπως ο κορονοϊός. Οι ιοί DNA έχουν πολύ καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς όταν πολλαπλασιάζονται. Άρα, δεν αλλάζει. Ο ιός είναι ίδιος με αυτόν που ήταν πριν δύο χρόνια. Δεν ανησυχούμε λοιπόν για μεταλλάξεις, οι οποίες θα κάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια και τα φάρμακα τελείως αναποτελεσματικά».
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις