Breaking news

vasilakopoulos
A

Η ευλογιά των πιθήκων έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που την κάνουν να μην είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας, δηλώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η νόσος μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή και πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τους πιθήκους αλλά από τα τρωκτικά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ, επισήμανε τους τρεις λόγους για τους οποίους η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πιθανή εστία νέας πανδημίας:

  • «Έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. Μεταδίδεται μόνο με την άμεση επαφή, με τις φλύκταινες και τις δερματικές βλάβες. Μεταδίδεται λίγο και με τον αέρα αλλά με τα μεγάλα σταγονίδια, που σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις πολλή ώρα κοντά σε κάποιον, γιατί τα μεγάλα σταγονίδια λόγω βαρύτητας πέφτουν πολύ χαμηλά, πολύ γρήγορα στο έδαφος.
  • Το βασικότερο από όλα είναι ότι σε αντίθεση με τον κορονοϊό που αφενός οι μισοί άνθρωποι είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη και εντούτοις νοσούσαν, αναμετέδιδαν και μετέδιδαν οι άνθρωποι που είχαν κορονοϊό στον προσυμπτωματική φάση, δηλαδή πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Εδώ μεταδίδει κανένας μόνο όταν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Άρα, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί το κρούσμα, να απομονωθεί και να μην αρχίσει να δημιουργεί αλυσίδες μετάδοσης.
  • Είναι σημαντικό ότι αυτός είναι ένας ιός DNA και όχι RNA ιός, όπως ο κορονοϊός. Οι ιοί DNA έχουν πολύ καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς όταν πολλαπλασιάζονται. Άρα, δεν αλλάζει. Ο ιός είναι ίδιος με αυτόν που ήταν πριν δύο χρόνια. Δεν ανησυχούμε λοιπόν για μεταλλάξεις, οι οποίες θα κάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια και τα φάρμακα τελείως αναποτελεσματικά».

Για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει μία μεγάλη υπερβολή, δικαιολογημένη από την πολύ δύσκολη περίοδο που περάσαμε λόγω του κορονοϊού. Είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται ότι πάλι κάτι κακό θα μας συμβεί».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας σοβαρός, πραγματικός κίνδυνος. Η νόσος είναι γνωστή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από το 1970 πρωτοπεριγράφηκε στους ανθρώπους. Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά κρούσματα, ιδίως στην Αφρική. Πολλές φορές φεύγει από την Αφρική και πηγαίνει και αλλού. Τώρα έχει φύγει λίγο παραπάνω. Ψάχνουμε να βρούμε το γιατί.

Υπογράμμισε ότι «η νόσος είναι ήπια συνήθως, αυτοϊώμενη. Δεν χρειάζεται καν να κάνεις κάτι, περνά από μόνη της, παρά μόνο υποστηρικτική θεραπεία (αντιπυρετικά, ενυδάτωση, αντιισταμικά».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι στην Αφρική υπάρχουν δύο στελέχη του ιού, «της Δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής Αφρικής. Οι θνητότητες εκεί είναι μία μεγάλη υπερεκτίμηση για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί τα περισσότερα κρούσματα δεν δηλώνονται πουθενά (…) Δεύτερον, μιλάμε για θνητότητα σε χώρες που ουσιαστικά δεν έχουν υγειονομικά συστήματα. Όταν το 2003 ξέφυγε αυτή η νόσος και πήγε στην Αμερική που είχε 83 κρούσματα, ούτε ένας δεν έπαθε κάτι».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τους πιθήκους, από τα τρωκτικά μεταδίδεται. Απλά, για πρώτη φορά ο ιός απομονώθηκε σε πιθήκους μέσα σε ένα εργαστήριο, που είχαν κολλήσει μάλλον από τρωκτικά».

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «η πανδημία μας έχει αφήσει μερικά έως πάρα πολλά κακά και κάνα δύο καλά. Στη χώρα μας, φτιάξαμε πολύ καλύτερο σύστημα εντατικών μονάδων νοσηλείας, πολύ περισσότερες κλίνες, πάνω από διπλάσιες. Φτάσαμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και έχουμε αποκτήσει και εγρήγορση για τα θέματα υγείας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις