Οι δισεκατομμυριούχοι μεγαλοεπιχειρηματίες τροφίμων, αύξησαν την περιουσία τους κατά 453 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αποκαλύπτει έκθεση της Oxfam.
Καθώς η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συναντάται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η αναπτυξιακή φιλανθρωπική οργάνωση τονίζει ότι οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των τροφίμων παγκοσμίως συνέβαλαν στη δημιουργία «62 νέων δισεκατομμυριούχων στα τρόφιμα» σε μόλις 24 μήνες.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Κουτσελάκη, όπως σημειώνει στο efsyn.gr, η πανδημία, η οποία ευνόησε κυρίως την έκρηξη των τιμών των μετοχών εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγαλοεπιχειρηματίας να γίνεται δισεκατομμυριούχος ανά 30 ώρες. Έτσι, πολύ πλούσιοι σήμερα είναι 537, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, που βασίζεται σε δημοσιεύματα του περιοδικού Forbes για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες και σε δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Cargill, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους τροφίμων στον κόσμο, έφτασε να έχει επιπλέον 12 δισεκατομμυριούχους, από οκτώ που ήταν πριν από την πανδημία. Η οικογένεια Cargill, μαζί με άλλες τρεις εταιρείες, έχει υπό την «επικράτειά» της το 70% της παγκόσμιας αγροτικής αγοράς.
Οι τιμές στα τρόφιμα, που αυξήθηκαν κατά 30% τον περασμένο χρόνο, είναι πιθανό να ωθήσουν φέτος πάνω από 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι όσοι ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα θα αυξηθούν στους 860 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022, νούμερο που ισοδυναμεί με τους πληθυσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί.
Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Βρετανίας, δήλωσε: «Είναι ηθικά απαράδεκτο οι άνθρωποι στην ανατολική Αφρική να πεθαίνουν από την πείνα, ενώ οι περιουσίες των υπερπλούσιων του κόσμου να γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο από τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί».
«Σε μια εποχή όπου εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τις κυβερνήσεις να μην ασχοληθούν με τα τεράστια κέρδη και τον πλούτο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί».
Η Oxfam κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες που συναντώνται στο Νταβός να εισαγάγουν αμέσως φόρους στις περιουσίες των υπερπλουσίων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση «της μεγαλύτερης αύξησης της ακραίας φτώχειας τα τελευταία 20 χρόνια».
Προτείνει να φορολογηθούν με συντελεστή ως και 90% τα ασύλληπτα κέρδη που ανακοίνωσαν τα τελευταία χρόνια πολυεθνικές - μεταξύ άλλων, του αγροδιατροφικού, του φαρμακευτικού και του πετρελαϊκού τομέα.