Breaking news

Αεροδρόμιο
A

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει η πιο διαδεδομένη, η ανησυχία της Ευρώπης και κατ'επέκταση και της Ελλάδας είναι η υψηλή πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο

Έτσι, η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε όσο μικρότερα ποσοστά γίνεται. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χτες είναι 4.801, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στου 77.

Ένα από τα νέα μέτρα που θέσπισε λοιπόν η χώρα μας λοιπόν χτες είναι ότι η είσοδος στην Ελλάδα θα γίνεται από την Κυριακή μόνο με βεβαίωση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Μόνο με PCR η είσοδος στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00.

 

Τι ξέρουμε για την μετάλλαξη Όμικρον

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την «Όμικρον» στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ. Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η «Όμικρον» θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη «Δέλτα».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούνται από την «Δέλτα» παραμένει υψηλή. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, η σωρευτική πλήρης πρόσληψη του εμβολίου COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 66,8%. Συνολικά, η πρόοδος στη λήψη παραμένει άνιση μεταξύ των χωρών, με τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναφέρουν ακόμη λιγότερο από το 50% της πλήρους πρόσληψης εμβολίων στον συνολικό πληθυσμό τους.

Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με την μετάλλαξη «Όμικρον».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις