H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει μπαράζ ανακλήσεων οχημάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο λόγος γίνεται για συνολικά 26.140 μοντέλα οχημάτων Toyota, Volkswagen και BMW, καθώς εκτελείται πρόγραμμα ανάκλησης ελέγχου αυτοκινήτων.
Αναλυτικά:
6.275 οχήματα BMW
H κατασκευάστρια εταιρεία BMW AG σε συνεργασία με την BMW HELLAS AE, Γενικό Αντιπρόσωπο και Εισαγωγέα των αυτοκινήτων BMW στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ελέγχου για την έκδοση και αν απαιτείται για την ενημέρωση του λογισμικού αυτοκινήτων BMW σειράς F, G, U και ΜΙΝΙ σειράς F60 J0x και U25.
Η συγκεκριμένη καμπάνια ανάκλησης περιλαμβάνει 6.275 συνολικά επηρεαζόμενα οχήματα και αφορά σε 5.121 οχήματα BMW σειράς F, G, U και 1.154 οχήματα ΜΙΝΙ σειράς F60 J0x και U25, παραγωγής Ιούνιο 2022 μέχρι και Σεπτέμβριο 2024 που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Επίσημο Εισαγωγέα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, στα επηρεαζόμενα οχήματα ενδέχεται να προκύψει απώλεια της υδραυλικής υποβοήθησης πέδησης κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική συμπεριφορά του πεντάλ φρένου. Ωστόσο, σε περίπτωση βλάβης στην ηλεκτρική υποστήριξη της δύναμης πέδησης, διασφαλίζεται ένα μηχανικό επίπεδο επιστροφής με καλή απόδοση και σταθερότητα πέδησης.
Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό χειρόφρενο (EPB) θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και θα υποστηρίξει επιπλέον την απόδοση του φρένου. Κατόπιν τούτου, κρίθηκε απαραίτητος ο έλεγχος στο λογισμικό τους και αν απαιτείται γίνεται ενημέρωση στην τρέχουσα έκδοση με σκοπό την προληπτική ανίχνευση πιθανής δυσλειτουργίας της μονάδας πέδησης, σε εύλογα προγενέστερο χρόνο, πριν την ενδεχόμενη εμφάνισή της. Το λογισμικό αυτό, βελτιώνει την αυτοδιάγνωση του συστήματος, με δυνατότητα ανίχνευσης πιθανής βλάβης στην μονάδα πέδησης, σε εύλογα προγενέστερο χρόνο, πριν την ενδεχόμενη εμφάνισή της. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως, με προσωπική επιστολή, ώστε να προσέλθουν, στον πλησιέστερο Συνεργάτη του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών οχημάτων BMW ανά την Ελλάδα, ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού, προκειμένου, και χωρίς καμίας οικονομική επιβάρυνση, να λάβουν χώρα οι δέουσες ενέργειες (ελέγχου και εγκατάστασης νέου λογισμικού αν απαιτείται). Επιπλέον δύναται και ψηφιακά να διαχειριστούν το ραντεβού της επίσκεψής τους μέσω του συνδέσμου: https://www.bmw.gr/el/topics/offersand-services/personal-services/service-anfrage.html. Επισημαίνεται, πως ήδη έχει πραγματοποιηθεί/ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ενημέρωσης του λογισμικού, σε 2.877 οχήματα.
18.004 οχήματα Volkswagen
Η κατασκευάστρια εταιρεία Volkswagen AG σε συνεργασία με την εταιρεία KOSMOCAR A.E., Επίσημο Αντιπρόσωπο/Εισαγωγέα και εθνικό διανομέα των οχημάτων Volkswagen AG στην Ελλάδα, εκτελεί επέκταση προγράμματος ανάκλησης για προληπτικό έλεγχο αυτοκινήτων μάρκας Volkswagen AG μοντέλα Passat, Polo, T5, Up, Fox, Crafter Golf και επιπροσθέτως Eos Sharan.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επέκτασης ανάκλησης προστίθενται 5.943 οχήματα VW τύπου Polo, Passat, T5, Up, Fox, Crafter, Golf, Eos, Sharan (μοντέλα παραγωγής ετών 2006 ως 2017), πέραν των αρχικά επηρεαζόμενων 12.021 οχημάτων VW (παραγωγής ετών 2005 ως 2017). Συνεπώς, η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά σε συνολικά 18.004 οχήματα, παραγωγής ετών 2005 έως και 2018.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, στα επηρεαζόμενα οχήματα, που διαθέτουν μετωπικό αερόσακο πλευράς οδηγού του κατασκευαστή Τakata μιας περιορισμένης περιόδου κατασκευής, υπάρχει η πιθανότητα εξαιτίας αυξημένης υγρασίας του αέρα και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας να προκληθεί αλλοίωση στο μέσω προώθησης (κίνδυνος ζημιάς στο κάλυμμα της γεννήτριας αερίου σε περίπτωση ενεργοποίησης του αερόσακου οδηγού).
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος με ενεργοποίηση του μετωπικού αερόσακου οδηγού, ενδέχεται να αποσπαστούν μεταλλικά θραύσματα από το περίβλημα (κάλυμμα) της γεννήτριας με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τους επιβάτες του οχήματος. Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι κάτοχοι των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως ώστε να προσέλθουν στον πλησιέστερο Συνεργάτη του δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Service Volkswagen AG της εταιρείας KOSMOCAR A.E., προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να αντικατασταθεί η γεννήτρια αερίου/μονάδα αερόσακου οδηγού.
1.861 οχήματα Toyota
Η κατασκευάστρια εταιρεία Toyota Motor Europe N.V/S.A. σε συνεργασία με την εταιρεία TOYOTA Ελλάς A.B.E.E., Γενικό Αντιπρόσωπο και εισαγωγέα των αυτοκινήτων TOYOTA και LEXUS στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης για την προληπτικό έλεγχο ή και αντικατάσταση της αντλίας υψηλής πίεσης καυσίμου οχημάτων ΤΟΥΟΤΑ σε μοντέλα: Auris, Corolla και CHR.
Ο προληπτικός έλεγχος αφορά σε 522 οχήματα, παραγωγής από τον Μάιο 2018 έως τον Νοέμβριο 2022. Τα εμπλεκόμενα οχήματα είχαν ανακληθεί και στο παρελθόν τον Οκτώβριο του 2023 και τον Ιούνιο του 2024 (επέκταση λίστας εμπλεκομένων πλαισίων) για την αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης εγκατεστημένη σε κινητήρες 8NR και 8AR.
Σε αυτά τα οχήματα είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό επιθεώρησης ώστε να ελεγχθεί ο κωδικός Data Matrix (2D barcode) που βρίσκεται στο συγκρότημα αντλίας καυσίμου υψηλής πίεσης και να εξαχθεί το συμπέρασμα για το εάν η αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης χρήζει ή όχι, αντικατάστασης. Κατά τη διάρκεια των αρχικών επιθεωρήσεων, κάποια από τα εμπλεκόμενα οχήματα ενδέχεται να έχουν επιθεωρηθεί από ορισμένους αντιπροσώπους, με χρήση εσφαλμένης έκδοσης λογισμικού, με αποτέλεσμα να εξάγεται έτσι και εσφαλμένο αποτέλεσμα κρίσης.
Σε αυτήν την περίπτωση, ένα συγκρότημα αντλίας καυσίμου υψηλής πίεσης που επηρεάζεται ενδέχεται να μην έχει αντικατασταθεί όπου ήταν απαραίτητο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροή καυσίμου και πιθανή εμφάνιση οσμής καυσίμου. Ενδεχόμενη διαρροή καυσίμου σε συνδυασμό με την παρουσία πηγής ανάφλεξης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο φωτιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν προσωπικά, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων TOYOTA σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει ο σχετικός έλεγχος ή και αντικατάσταση της αντλίας καυσίμου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Ακόμη, εκτελείται πρόγραμμα ανάκλησης για προληπτικό επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου του ενεργοποιητή φρένων, οχημάτων ΤΟΥΟΤΑ μοντέλα COROLLA. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1.339 οχήματα, και αφορά σε οχήματα TOYOTA μοντέλα COROLLA παραγωγής από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2024.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα εμπλεκόμενα οχήματα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, είναι εξοπλισμένα με ενεργοποιητή πέδησης με ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ολίσθησης (ECU) που ελέγχει το υδραυλικό και αναγεννητικό σύστημα πέδησης. Λόγω του προγραμματισμού στο λογισμικό της μονάδας (ECU) ελέγχου ολίσθησης, ενδέχεται η πίεση του υγρού φρένων να μην ελέγχεται όπως έχει σχεδιαστεί, σε περιορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ασκείται πίεση στο πετάλι του φρένου και ενώ το όχημα στρίβει. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης του οχήματος ενδέχεται να νιώσει προσωρινά σκληρό το πετάλι του φρένου με μειωμένη δύναμη πέδησης.
Κατά συνέπεια αυξάνεται η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος περισσότερο από το αναμενόμενο με πιθανό αποτέλεσμα αυξανόμενο δυνητικά κίνδυνο πρόσκρουσης και ατυχήματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν προσωπικά και εγγράφως, ώστε να προσέλθουν στον πλησιέστερο Συνεργάτη του δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων TOYOTA ανά την Ελλάδα, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος αναβάθμισης και επαναπρογραμματισμού στον εγκέφαλο του ενεργοποιητή φρένων.