Breaking news

ΑΣΕΠ
A

Ψηφιακά εργαλεία σκοπεύει να επιστρατεύσει το υπουργείο Εσωτερικών στη «μάχη» για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ, καθώς τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι των δημόσιων συζητήσεων το θέμα των ρυθμών με τους οποίους «κυλάει» η Ανεξάρτητη Αρχή τις απαραίτητες διαδικασίες. 

Αυτά φαίνεται να οδήγησαν τον πρωθυπουργό να προβεί σε παρέμβαση κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος υπενθυμίζεται πως πρόσφατα επικαλέστηκε πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων «γεννά» το ΑΣΕΠ, εξαιτίας της εκκρεμότητας με τον διορισμό 3.000 νοσηλευτών.

Πριν όμως προχωρήσουμε στις αλλαγές που θα εξεταστούν για ταχύτερο διορισμό στο δημόσιο, αξίζει να επισημάνουμε ορισμένα σημεία τα οποία κρίνουμε σημαντικά.

Ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Θάνος Παπαϊωάννου, δε φαίνεται να ασπάζεται την άποψη του πρωθυπουργού, καθώς σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, έβγαλε στη «σέντρα» τον κ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας πως ουσιαστικά τα νοσοκομεία της χώρας δεν πρόκειται να στελεχωθούν σύντομα από νέο προσωπικό, αλλά πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι 3.000 συμβασιούχοι που εντάχθηκαν στο δυναμικό τους από την πανδημία, υπόσχεση που είχε δώσει εξάλλου η κυβέρνηση κατά την πρόσληψή τους.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως έχουν ήδη εισέλθει στα νοσοκομεία οι ανωτέρω υπάλληλοι, διαψεύδοντας έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθυστέρησης των αναγκαίων προσλήψεων, λόγω κωλυμάτων που διέπουν το ΑΣΕΠ. Επομένως, η επίκληση του πρωθυπουργού μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως άτοπη.

Πάνω στον πανικό με τον οποίο λειτουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του ποσοστού της ΝΔ στις ευρωεκλογές, επιλέγει μάλλον συνειδητά να «ξεχνάει» πως το ΑΣΕΠ αποτελεί τον μοναδικό φορέα που μπορεί να διασφαλίσει δίκαιες και αξιοκρατικές διαδικασίες προσλήψεων στο δημόσιο και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες που διεκδικούν θέσεις, ενώ πρωτίστως ήταν απογοητευμένοι με το πελατειακό σύστημα διορισμών.

Υπουργείο έκανε 2,5 χρόνια να αποφασίσει

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι καθυστερήσεις στις προσλήψεις προκαλούνται επίσης από τις διαδικασίες των φορέων πριν την προκήρυξη των θέσεων, που δεν εμπλέκουν το ΑΣΕΠ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φορείς μπορεί να χρειαστούν πάνω από ένα χρόνο για να αποφασίσουν τις ανάγκες τους.

«Πριν από την προκήρυξη υπάρχουν διαδικασίες που δεν εμπλέκεται το ΑΣΕΠ στις οποίες έχουμε μεγάλη χρονοτριβή. Μέχρι να αποφασίσει ένας φορέας όχι απλώς πόσους θέλει αλλά που τους θέλει, σε ποιες ειδικότητες και με τι προσόντα μπορεί να περάσουν πάνω από 6 μήνες, μπορεί να ένας χρόνος. Μου έχει τύχει υπουργείο να κάνει 2,5 χρόνια να αποφασίσει. Ένα χρόνο από τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενάμιση χρόνο από τον πρώτο χρόνο της ΝΔ, ένα υπουργείο μελετούσε τι ακριβώς θέλει, που το θέλει, τι ειδικότητες θέλει και κυρίως τι προσόντα θέλει. Μπορεί αν είναι μια ακραία περίπτωση αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση και κυρίως αν πάτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου», επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στόχος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι να μειώσει τον χρόνο αναμονής από την υποβολή αιτήσεων μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, που κατά μέσο όρο είναι 15 μήνες.

Στην οθόνη των πολιτών όλες οι προκηρύξεις του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ

Τον «γόρδιο δεσμό» του αυξημένου χρόνου διεξαγωγής των διαφόρων διαδικασιών πρόσληψης, επιχειρούν πάντως να «κόψουν» ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στα μέτρα που προωθούνται, αν και δεν ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Σε αυτήν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για την κάθε προκηρυσσόμενη θέση στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα, από τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες μέχρι τον προσφερόμενο μισθό και τη δυνητική εξέλιξη της θέσης. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε υποψήφιος θα έχει στην οθόνη της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του το προφίλ κάθε θέσης ώστε να επιλέξει αυτές που πραγματικά τον ενδιαφέρουν και του ταιριάζουν και δεν θα δηλώνει στα τυφλά και εν τέλει όταν διοριστεί να διαπιστώνει ότι η θέση δεν του ταιριάζει και να μην αναλαμβάνει καθήκοντα.

Σκοπός αυτού του μέτρου, είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται λίγο μετά από αυτόν, με αποτέλεσμα η θέση να χηρεύει ακόμα και για έξι μήνες μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. Έτσι, το ΑΣΕΠ θα απαλλαχθεί από ένα τεράστιο βάρος, καθώς δεν θα αναλώνει χρόνο με την επεξεργασία αιτήσεων που τελικά πάνε χαμένες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου οι αποφάσεις αναπλήρωσης που εκδίδονται ετησίως αφορούν σε 1.500-2.000 θέσεις, καθώς το ποσοστό όσων δεν αποδέχονται τη θέση συχνά ξεπερνά το 50% των διοριστέων.

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός - Πλαφόν στην επιλογή θέσεων

Για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου εξετάζεται επίσης, στον επόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό να μπει πλαφόν στην επιλογή των θέσεων από τους επιτυχόντες έως 50 ανά κατηγορία και κλάδο, ενώ στον πρώτο διαγωνισμό οι επιλογές ήταν απεριόριστες.

Κεντρικό σημείο των αλλαγών είναι η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων και θα αντλούνται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς. Πιστοποιημένα προσόντα και δεδομένα όπως τα πτυχία, τα έτη ασφάλισης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας κ.α. θα αντλούνται από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, που επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενστάσεων, που είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που προκαλεί πολύμηνη καθυστέρηση στις προσλήψεις. Όταν υλοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, τα δικαιολογητικά που καταθέτει ο κάθε υποψήφιος δεν θα είναι αμφισβητήσιμα, καθώς θα έχουν την πιστοποίηση του gov.gr. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι το γεγονός ότι όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, τους τελευταίους μήνες η ανεξάρτητη αρχή εκδικάζει 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν στην κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών γενικής παιδείας.

Στόχος των μέτρων, είναι ο χρόνος αναμονής των επιτυχόντων μέχρι τον διορισμό τους να είναι κάτω από ένα χρόνο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις