Για τις χιλιάδες νέες προσλήψεις στο δημόσιο που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2024, για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης αποτελεσμάτων, την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 7Κ/2022, μίλησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά. Παράλληλα προχώρησε και σε αποκαλύψεις για την κυβέρνηση και το αφήγημα περί καθυστερήσεων των αναγκαίων προσλήψεων στην Υγεία.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα στο τρέχον έτος πρόκειται να εκδοθούν νέοι διαγωνισμοί για 7.000 νέες θέσεις οι οποίοι θα αφορούν τόσο ένα μέρος των επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, όσο και νέους υποψήφιους που θα στελεχώσουν θέσεις σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι δύο διαγωνισμοί που θα αφορούν αποκλειστικά τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού, με συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας, αναμένεται να εκδοθούν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr, από το φθινόπωρο. Θα αφορούν 1.500 προσλήψεις υποψηφίων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.500 προσλήψεις από απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).
Στον προγραμματισμό αυτό έρχονται να προστεθούν και ακόμη 2.000 νέες προσλήψεις που θα αφορούν στην Υγεία, μέσω συστήματος μοριοδότησης, δηλαδή χωρίς γραπτό διαγωνισμό. Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι προσλήψεις αυτές παραμένουν στο «συρτάρι» των αρμόδιων υπουργείων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσταλεί τόσο από τα ίδια, όσο και από τους φορείς της υγείας, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται η Αρχή για να επεξεργαστεί τις προκηρύξεις, τη στιγμή μάλιστα που προηγούνται και χιλιάδες συμβασιούχοι στην Υγεία (περίπου 1.500), οι οποίοι περιμένουν να μονιμοποιηθούν μέσω των προκηρύξεων που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα (5Κ/2023 και 2Κ/2024).
Βγάζει στη «σέντρα» τον Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, πάντως, ξεκαθάρισε εντελώς το τοπίο, διευκρινίζοντας πως ουσιαστικά τα νοσοκομεία της χώρας δεν πρόκειται να στελεχωθούν σύντομα από νέο προσωπικό, μέσω των προκηρύξεων που αναφέραμε πρωτύτερα, αλλά πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που εντάχθηκαν στο δυναμικό τους από την πανδημία, υπόσχεση που είχε δώσει εξάλλου η κυβέρνηση κατά την πρόσληψή τους.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το 90% των ατόμων που προσελήφθησαν κατά την πανδημία και εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχουν ήδη εισέλθει στα νοσοκομεία, διαψεύδοντας έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθυστέρησης των αναγκαίων προσλήψεων, λόγω κωλυμάτων που διέπουν το ΑΣΕΠ.
Έτσι, ο κ. Παπαϊωάννου έρχεται να βγάλει στη «σέντρα» τον πρωθυπουργό, ο οποίος ύστερα από τις απογοητεύσεις στα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών, ψάχνεται να ρίξει το βάρος των ευθυνών του προς άλλες κατευθύνσεις, υπονομεύοντας τη διαδικασία και τον θεσμό του ΑΣΕΠ που, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι εκείνος ο οποίος καθυστερεί τους διορισμούς στα νοσοκομεία.
Ο πρωθυπουργός επιλέγει να «ξεχνάει» πως το ΑΣΕΠ αποτελεί τον μοναδικό φορέα που μπορεί να διασφαλίσει δίκαιες και αξιοκρατικές διαδικασίες προσλήψεων στο δημόσιο και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες που διεκδικούν θέσεις, ενώ πρωτίστως ήταν απογοητευμένοι με το πελατειακό σύστημα διορισμών.
Υπουργείο έκανε 2,5 χρόνια να αποφασίσει
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι καθυστερήσεις στις προσλήψεις προκαλούνται επίσης από τις διαδικασίες των φορέων πριν την προκήρυξη των θέσεων, που δεν εμπλέκουν το ΑΣΕΠ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φορείς μπορεί να χρειαστούν πάνω από ένα χρόνο για να αποφασίσουν τις ανάγκες τους.
«Πριν από την προκήρυξη υπάρχουν διαδικασίες που δεν εμπλέκεται το ΑΣΕΠ στις οποίες έχουμε μεγάλη χρονοτριβή. Μέχρι να αποφασίσει ένας φορέας όχι απλώς πόσους θέλει αλλά που τους θέλει, σε ποιες ειδικότητες και με τι προσόντα μπορεί να περάσουν πάνω από 6 μήνες, μπορεί να ένας χρόνος. Μου έχει τύχει υπουργείο να κάνει 2,5 χρόνια να αποφασίσει. Ένα χρόνο από τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενάμιση χρόνο από τον πρώτο χρόνο της ΝΔ, ένα υπουργείο μελετούσε τι ακριβώς θέλει, που το θέλει, τι ειδικότητες θέλει και κυρίως τι προσόντα θέλει. Μπορεί αν είναι μια ακραία περίπτωση αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση και κυρίως αν πάτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου», επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.
Στόχος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι να μειώσει τον χρόνο αναμονής από την υποβολή αιτήσεων μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, που κατά μέσο όρο είναι 15 μήνες.
Βγαίνουν τα αποτελέσματα για 3.720 μόνιμους στην Υγεία
Τέλος, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ ενημέρωσε και για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης με αριθμό 7Κ/2022, η οποία αφορά την κάλυψη 3.720 μόνιμων θέσεων σε φορείς της Υγείας.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε, εντός της επόμενης εβδομάδας και το αργότερο έως το τέλος της, τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.