Τις «μαύρες» πλευρές της ψηφιακής κάρτας εργασίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο. Όπως καταγγέλλει, εργοδότες από όλη τη χώρα «βαφτίζουν» τους εργαζόμενους τους ως μετόχους επιχειρήσεων, με μοναδικό σκοπό την αποφυγή των νόμιμων εργοδοτικών υποχρεώσεων.
Εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους πιέζουν να λάβουν εικονικά ποσοστό άνω του 0,5% της επιχείρησης, προκειμένου να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με το τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» μέτοχοι-εταίροι και ο εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλέπει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5 % των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη. Έτσι οι επιχειρήσεις, πατώντας επάνω στις «κερκόπορτες» του νομοσχεδίου, παραχωρούν εικονικά ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο «βαπτίζουν» ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και... «ούτε γάτα ούτε ζημιά».
Με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν καταγράφονται καν ως εργαζόμενοι, χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα όπως η σωστή ασφάλιση, οι συντάξεις και η προστασία από την ανεργία.
Η ΟΣΕΥΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη σιωπούν και να καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές. Καλεί επίσης την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να λάβει άμεσα μέτρα, «να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και την επιβεβλημένη τροποποίηση αυτού του γονατογραφήματος που ονομάζουν Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας».
Η ανακοίνωση της ΟΣΕΥΠΕ
«Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο καταγγέλλει μια πρακτική που προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η πρακτική αυτή αφορά τη «βάπτιση» των εργαζομένων ως μετόχων επιχειρήσεων, με μοναδικό σκοπό την αποφυγή των νόμιμων εργοδοτικών υποχρεώσεων. Αυτή η ανήθικη και παράνομη τακτική όχι μόνο καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και υπονομεύει το κοινωνικό σύστημα και τη δικαιοσύνη.
Οι καταγγελίες είναι πολλές και είναι από όλη τη χώρα. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι μας καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους πιέζουν να λάβουν εικονικά ποσοστό άνω του 0,5% της επιχείρησης, προκειμένου να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με το τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» μέτοχοι-εταίροι και ο εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Στο Μέρος Β, παρ. Α.α. της υπ’ αρίθμ. 90972/15-11-2021 Υπουργικής Απόφασης (του κ. Χατζηδάκη), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 113169/27.12.2023 (του κ. Γεωργιάδη) και την 24595/28-03-2024 (της κ. Μιχαηλίδου) και επικαιροποιήθηκε με την 37271/21-6-2024 ερμηνευτική εγκύκλιο (της κ. Στρατινάκη), απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5 % των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη». Έτσι οι επιχειρήσεις, πατώντας επάνω στις «κερκόπορτες» που η Κυβέρνηση έχει ανοίξει σε εκείνους τους εργοδότες που κατηγοριοποιούνται στο σκέλος της «ανήθικης επιχειρηματικότητας», εικονικά παραχωρούν ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο «βαπτίζουν» ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και …«ούτε γάτα ούτε ζημιά».
Μόνη υποχρέωση του εργοδότη είναι: «η δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της κτήσης ιδιότητας».
Οι εργοδότες που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους προσπαθούν να αποφύγουν την τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν καταγράφονται καν ως εργαζόμενοι, χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα όπως η σωστή ασφάλιση, οι συντάξεις και η προστασία από την ανεργία. Εκτός από τις απειλές για απόλυση, το βασικό «ψευδοεπιχείρημα» για να πειστούν οι εργαζόμενοι να σιωπήσουν σε μια τέτοια δυσμενή μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση, είναι ότι: «δεν θα φαίνεστε εργαζόμενοι και έτσι θα μπορείτε να παίρνετε επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ).
Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στο βωμό του κέρδους. Η κοινωνία μας πρέπει να βασίζεται σε αρχές δικαιοσύνης, σεβασμού και ισότητας, και αυτές οι αρχές καταπατώνται όταν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη σιωπούν και να μας καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές. Καλούμε επίσης την υπουργό Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως να λάβει άμεσα μέτρα, να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και την επιβεβλημένη τροποποίηση αυτού του γονατογραφήματος που ονομάζουν «Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας».
Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων έχουν καθήκον να υποστηρίξουν όλες και όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε αυτή τη μάχη για δικαιοσύνη. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται και οι εργοδότες λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Μόνο έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους».