Breaking news

Εργασία και άγχος
A

Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να παίρνετε πολύ σοβαρά τη δουλειά σας σε καθημερινή βάση, φτάνοντας στο σημείο να σας ακολουθεί αρκετές ώρες μετά το τέλος της βάρδιας, ακόμη και στο σπίτι; Πιστεύετε πως η ταυτότητα σας είναι συνυφασμένη με εκείνη της εργασίας σας; Νιώθετε ότι σας κλονίζουν και οι παραμικρές αλλαγές και παρατηρήσεις τις οποίες δέχεστε από τον υπεύθυνο σας; Τότε είναι πολύ πιθανόν πως είστε αρκετά προσκολλημένοι στην εργασία σας σε βαθμό που αυτή η συνήθεια, σας επηρεάζει συναισθηματικά.

Το να επενδύετε συναισθηματικά παραπάνω από το δέον όριο στη εργασία σας, είναι δίκοπο μαχαίρι. Η ολοένα και αυξανόμενη ενασχόληση σας σίγουρα μπορεί να φέρει καλές αποδόσεις σε πρώτη φάση, αλλά παράλληλα μπορεί να φτάσει στο σημείο ψυχολογικής εξάντλησης, αντλώντας αρκετή από την ενέργεια την οποία καλείστε να χρησιμοποιήσετε στην προσωπική ζωή, εκτός εργασίας. 

Μερικά βασικά ερεθίσματα τα οποία αναπτύσσονται είτε κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, είτε αυτά καλλιεργούνται μετά το πέρας της, είναι αρκετά για να επηρεάσουν αρνητικά, στην προσωπική ζωή. Σίγουρα το να επενδύετε και με το παραπάνω στο αντικείμενο σας, μπορεί να σας γεμίζει με ικανοποίηση και νόημα, αλλά είναι πολύ πιθανόν εξαντλήστε τόσο συναισθηματικά, αλλά και δημιουργικά για το υπόλοιπο της σταδιοδρομίας σας.

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο συναισθηματικά προσκολλημένος είναι κάποιος με το αντικείμενο του, πάμε να δούμε τέσσερα στοιχεία τα οποία το επιβεβαιώνουν.

1. Παίρνετε προσωπικά την κριτική!

Συχνά αισθάνεστε αρκετά θυμωμένοι, ανασφαλείς, με πεσμένο ηθικό, αλλά και χωρίς ιδιαίτερη όρεξη για κάτι δημιουργικό εργασιακά. Μπορεί ένα σχόλιο του αφεντικού σας ή του υπεύθυνου σχετικά το τρόπο με τον οποίο εργάζεστε να σας επηρεάσει αρνητικά, παίρνοντας στα σοβαρά την άποψη του.

Όταν κάποιος κριτικάρει τη δουλειά σας είτε καλλιεργείται πρόσθετο άγχος, είτε επιβεβαιώνονται μερικοί από τους σημαντικότερους σας φόβους.
Πριν καταλήξετε σε εύκολα συμπεράσματα, καλό θα ήταν να διαχωρίσετε την κριτική που δέχεστε για τη δουλειά σας από την προσωπικότητα σας. Προσπαθήστε να εξασκήσετε αυτή τη συνήθεια όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς να επηρεάζεστε συνεχώς, κατανοώντας πως η ατομική υπόσταση, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την εργασιακή απόδοση.

Μία χρήσιμη συμβουλή θα ήταν να πάρετε μία κόλλα χαρτί και να σχηματίσετε τέσσερις στήλες. Πρώτα σημειώστε τι ειπώθηκε. Έπειτα γράψτε όλα αυτά που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα για την εργασιακή κριτική που δέχεστε όπως ανακρίβειες και τυφλά σημεία. Στη τρίτη κατά σειρά στήλη, αναλογιστείτε τι από αυτά πρόκειται να σας φανεί χρήσιμο. Υπάρχει η περίπτωση να βελτιώσουν την απόδοση σας; Τέλος πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο να οργανώσετε τα επόμενα σας βήματα, όπως για παράδειγμα μία συζήτηση με το συνάδελφο που σας απασχόλησε η κριτική του; Αυτό σαν κίνηση είτε θα καθαρίσει το εργασιακό σας πεδίο, είτε πολύ απλά μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω χωρίς να δώσετε σημασία σε ότι ειπώθηκε.

2. Η εργασία σας ακολουθεί ακόμη και τις ώρες που είστε στο σπίτι.

Όσο περισσότερο προσκολλημένοι είστε στην εργασία τότε περισσότερο αποδιοργανωμένοι μπορεί να νιώσετε στην προσωπική σας ζωή. Αυτή η αποδιοργάνωση μπορεί να σας ακολουθήσει εκτός εργασίας. Μπορεί ο βασικός σας στόχος να έχει να κάνει με τη συνεχόμενη βελτίωση σας, όμως μερικές φορές αυτό είναι δυνατό να σας εξαντλήσει. Για αυτό θα ήταν συνετό να κάνετε διάλειμμα όταν το χρειάζεστε και να κλείνετε τον εργασιακό "διακόπτη" όταν είστε εκτός βάρδιας, προκειμένου να μην σας ακολουθεί και στο σπίτι. 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αποκτήσει παραπάνω προσωπικό χρόνο, μην εστιάζετε μόνο στην υπέρμετρη επιτυχία και αλλάξτε τον τρόπο σκέψη σας, τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να επηρεαστεί και με υγιή τρόπο η απόδοση σας. 

Για παράδειγμα μερικές χρήσιμες κινήσεις για να κάνετε μία παύση από τη δουλειά σας θα ήταν: 

  • Να βάλετε μία υπενθύμιση στο κινητό σας, για τη στιγμή που πρέπει να σχολάσετε. 
  • Κλείστε όλες τις συσκευές που συνδέονται με την εργασία σας, προκειμένου να μην μπείτε στον πειρασμό να συνδεθείτε από το σπίτι σας.
  • Γράψτε μία λίστα με όλα όσα θέλετε να κάνετε την επόμενη ημέρα προκειμένου να αποσπάσετε την προσοχή σας από την πρόσθετη εργασιακή κατανάλωση ενέργειας.

3. Θέλετε συνεχώς να ευχαριστείτε τους άλλους!

Το να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους είναι μία συνήθεια η οποία σας επηρεάζει ψυχολογικά και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Συνήθως οι άνθρωποι που τείνουν να εφαρμόζουν αυτή τη συνήθεια, απορροφούν τα συναισθήματα τον άλλων σε βαθμό τέτοιο που αλλάζουν τις απόψεις τους σε μία υπέρμετρη προσπάθεια να διατηρήσουν τις ισορροπίες, αποφεύγοντας να ζητήσουν βοήθεια, σε περίπτωση που αυτό τους κάνει να φανούν αδύναμοι.

Συνήθως τείνουν να πιστεύουν ότι είναι γενναιόδωροι και βοηθητικοί με το να συμφωνούν σε όλα, αλλά αυτό αλλοιώνει τόσο την ψυχική τους υγείας αλλά και την ποιότητα των σχέσεων τους. Το να ξεπερνάει κανείς τα προσωπικά του όρια δεν είναι απαραίτητα υγιές, φτάνοντας στον τομέα της εργασίας και δημιουργώντας ρίξεις.

Επομένως εάν παρατηρήσετε πως επενδύετε αρκετά στις σχέσεις σας κυρίως εργασιακά, φτάνοντας στο σημείο να διχάζεστε και νιώθετε πως όλο αυτό το συναίσθημα σας καταπίνει, θα ήταν συνετό να κάνετε ένα βήμα πίσω. Η εξάντληση, η υποτίμηση της προσπάθειας που καταβάλετε και οι δυνατότητες τις οποίες προσπαθείτε να καλλιεργείτε ολοένα και περισσότερο είναι έντονα σημάδια τα οποία φανερώνουν ότι δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις πραγματικές σας ανάγκες.

4. Το επάγγελμα σας αποτελεί τη βασική σας ταυτότητα.

Εάν δεν τρέφετε κάποια άλλη ενασχόληση εκτός του επαγγέλματος σας, πιθανότατα να μην βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή θέση. Ο φόβος ότι θα χάσετε τη δουλειά σας, μαζί με την αίσθηση ότι η αξία σας συνδέεται άμεσα με αυτή, είναι αρκετό για να σας φέρει μία ψυχολογική ανισορροπία. Συγκεκριμένα το να συνδέετε τη ταυτότητα σας με εκείνη του επαγγέλματος που ασκείτε μπορεί να αυξήσει κατά πολύ το καθημερινό άγχος.

Μία μικρή ψυχολογική αποστασιοποίηση από τη δουλειά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να αυξήσει την αυτοπεποίθηση σας και να σας βοηθήσει να επενδύσετε και σε άλλες συνήθειες εκτός εργασιακού χώρου. Μία προτροπή θα ήταν να κάνετε πράγματα, τα οποία σας φέρνουν ευχαρίστηση, επεκτείνοντας τα ενδιαφέροντα και επαναπροσδιορίζοντας τη ταυτότητα, της προσωπικής σας ζωής, αυξάνοντας τη δημιουργικότητα

Μερικοί εργαζόμενοι συνηθίζουν να σπουδάζουν κάτι παράλληλα με τη δουλειά τους χωρίς να είναι απαραίτητα φοιτητές ή να ξεκινούν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, άλλοι κάνουν εθελοντική εργασία ή ξεκινούν κάποιο νέο χόμπι. 

Κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να δώσει πρόσθετα κίνητρα, ακόμη και εάν η εργασία δεν πάει με βάση το αρχικό πρόγραμμα. 

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε η δουλειά σας ότι είναι κάτι το οποίο κάνετε. Αλλά όχι το ποιος είστε συνολικά!

Με πληροφορίες από Harvard Business Review

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις