Στην ενδυνάμωση των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο, στην ευκολότερη ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να επιχειρήσουν, αλλά και στην ισότιμη συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Εφραίμογλου, χθες, στο κοκτεϊλ γνωριμίας και δικτύωσης γυναικών επιχειρηματιών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Το επιμελητήριο, όπως είπε η πρόεδρος, διοργάνωσε την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 500 γυναίκες, με σκοπό την ενίσχυση της δικτύωσης τους.
Η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι από έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα το επιμελητήριο δεν προκύπτουν ενθαρρυντικά συμπεράσματα για την επιχειρηματικότητα των γυναικών, αλλά και για τα επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να αντλήσουν, γεγονός που καταδεικνύει ότι απαιτείται να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στο επιχειρείν.
Επιπλέον, η πρόεδρος αναφέρθηκε στις δράσεις του επιμελητηρίου, με εξειδικευμένες επιτροπές και για την διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις και για την υιοθέτηση καλών πρακτικών.
Μία στις δύο γυναίκες βιώνει προκατάληψη λόγο φύλου
Η έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τη Microsoft, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο. Σκοπός της έρευνας ήταν αφενός η χαρτογράφηση και αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας και αφετέρου η ανάδειξη βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφορικά με τις προκλήσεις στον χώρο εργασίας, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους.
Επιπλέον, το 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη, καθώς και ότι έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου άνδρες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.
Τέλος, παρότι 1 στις 2 ερωτηθείσες πιστεύει ότι έχει υπάρξει βελτίωση σε θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το 82% του συνόλου των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας.