Το να δημιουργηθεί ένα γενικό νομικό πλαίσιο εργασίας για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητούν οι διανομείς φαγητού. Με τη θερμοκρασία να «αγγίζει» και σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτές τις ημέρες, αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Ο Νίκος Κτενάς, μέλος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό μίλησε στην ΕΡΤ και τον Παύλο Σαρόγλου για το θέμα, εκφράζοντας πάγια αιτήματα των διανομέων, τα οποία, όπως τονίζει δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα.
«Πάγιο αίτημα της επιτροπής αγώνα διανομέων είναι η παύση του delivery όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες είτε πρόκειται για καύσωνα αυτή την περίοδο του καλοκαιριού είτε πρόκειται για παγετό, χιόνια, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους κτλ, φαινόμενα, που λόγω και της περιβαλλοντικής κρίσης τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερες ημέρες. Προφανώς αυτό, που ζητάμε είναι ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, που να απαγορεύει την εργασία υπό τέτοιες συνθήκες χωρίς καμία περικοπή του μισθού των διανομέων», ανέφερε αρχικά.
«Μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχε κανένα νομικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει τους διανομείς, το delivery. Ο νέος υπουργός Εργασίας ψήφισε ένα ΦΕΚ, το οποίο όμως μιλάει για 40 και 42 βαθμούς Κελσίου με 14% υγρασία. Ωστόσο, αυτές οι θερμοκρασίες για τους διανομείς είναι υπερβολικά μεγάλες, νομίζω από 35 βαθμούς και μετά δεν μπορεί να εργαστεί διανομέας με ασφάλεια γιατί πέρα από την καταπόνηση με τη ζέστη, φοράμε το κράνος, τα μέσα ατομικής προστασίας, κινούμαστε ανάμεσα σε αυτοκίνητα, όλα τα καυσαέρια, η θερμοκρασία εκεί πίσω από ένα λεωφορείο καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ υψηλότερη. Επίσης, ανεβαίνουμε σε παραγγελίες στον 3ο, στον 4ο όροφο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει ανελκυστήρας στις οικοδομές. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούμε υποκριτικό και προκλητικό αυτό το ΦΕΚ από τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση τους διανομείς, όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους», σχολίασε ο Ν.Κτενάς.