Breaking news

εργασία
A

Εικοσιπέντε εταιρείες από τους κλάδους της πληροφορικής, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, της παροχής υπηρεσιών αλλά και των cosmetics προσφέρουν πάνω από διακόσιες θέσεις εργασίας για άτομα με ψηφιακές δεξιότητες- και όχι μόνο.

Οι εταιρείες αυτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να έρθουν σε επαφή μαζί της, εφόσον επιθυμούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο, και με τον τρόπο αυτό διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας η διήμερη εκδήλωση «Internisa job Fair», που φέρνει κοντά εταιρείες και ενδιαφερόμενους.

«Όταν αναφερόμαστε σε προσλήψεις ανθρώπων με ψηφιακές δεξιότητες δεν μιλάμε μόνο για τα υψηλότερα επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων, στα οποία βρίσκονται οι απόφοιτοι της πληροφορικής. Μιλάμε για πολύ απλές βασικές ψηφιακές δεξιότητες, από τον χειρισμό ενδεχομένως ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, ενός e-shop, που μπορεί να θέλει να λειτουργήσει μια επιχείρηση, μέχρι καμπάνιες ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών μέσω των social media καθώς και από την αποτελεσματική διαχείριση της αλληλογραφίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώς την προετοιμασία παρουσιάσεων ή κειμένων που θα παρουσιαστούν σε κοινωνικά δίκτυα. Γενικότερα αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις δεξιότητες που συνδέονται με εφαρμογές πληροφορικής ή εφαρμογές σε κινητό, τις οποίες θα μπορέσει να κάνει και ένα στέλεχος που δεν είναι απαραίτητο να έχει σπουδάσει ICT και πληροφορική σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί να αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες και μέσα από προγράμματα κατάρτισης λίγων ημερών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κώστας Μιχαηλίδης.

Καλύτερες αμοιβές σε εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες

Με αφορμή τη διήμερη έκθεση εργασίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S)- Cisco, στο πλαίσιo του έργου Internisa του προγράμματος «ENI CBC Mediterranean Sea Basin Programme 2014 - 2020», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μιχαηλίδης υπογραμμίζει τη σημασία που έχει σήμερα η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ψηφιακές δεξιότητες τείνουν να αμείβονται καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι «αυτό που θέλουν και χρειάζονται οι εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στην Κεντρική Μακεδονία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι και τα καταξιωμένα στελέχη της πληροφορικής αλλά και μεσαία και τα κατώτερα στελέχη, τα οποία όμως και αυτά σταδιακά αναβαθμίζουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και μπορούν να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι είναι σημαντικό να βρεθούν και να εφαρμοστούν νέοι τρόποι εκπαίδευσης και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων, προκειμένου το εργατικό δυναμικό συνεχώς να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Ανάγκη για νέους εργαζόμενους - Οι ίδιοι μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Περιφέρεια, «η αγορά πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο κορεσμού και οι περισσότεροι απλώς μετακινούνται από τη μία εταιρεία στην άλλη». Υπάρχουν βέβαια, όπως αναφέρει, και ορισμένες περιπτώσεις brain gain, ενώ άνθρωποι που εργάζονται στο εξωτερικό έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή με τον χώρο της ψηφιακής μεταρρύθμισης τα παιδιά του λυκείου ή φοιτητές που σπουδάζουν σε τομείς που δεν είναι σχετικοί με το ICT. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι ο χώρος αυτός μπορεί να τους χαρίσει μια εναλλακτική στην απασχόληση, αργότερα, όταν θα τελειώσουν τη σχολή.

Ο κ. Μιχαηλίδης τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια διοργανώνει μια τέτοια έκθεση εργασίας, εκφράζει την ελπίδα να καταστεί θεσμός και σημειώνει ότι στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι μια αντίστοιχη διοργάνωση για τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, έναν χώρο στο οποίο η περιοχή έχει δείξει ήδη μια ιδιαίτερη δυναμική.

Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν προσλήψεις

Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια, με θέμα «Στρατηγική Καινοτομίας 2021-2027 - Καινοτομία στην Κατάρτιση - Ψηφιακές Δεξιότητες στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», που έγινε στο πλαίσιο του έργου Internisa, o αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι μέσω μηχανισμού που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια και ερευνών που διενήργησε το 2021 και το 2022, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σαφής τάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και πρόθεση από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Κλάδοι με ιδιαίτερη δυναμική είναι τα logistics, οι κατασκευές και ο τουρισμός, ωστόσο υπάρχει δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένων μεσαίων στελεχών σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας εκτός του πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις ψηφιακής κουλτούρας, ψηφιακού γραμματισμού και ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς αυτές είναι απαραίτητες για να πιάσει κάποιος δουλειά. «Και γι' αυτό τον λόγο, οι εταιρείες που είναι σήμερα εδώ αλλά και εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστούμε στο μέλλον για τέτοιου είδους δράσεις έχουν ανάγκη από στελέχωση, από άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια δεξιοτήτων από τους πιο αρχάριους ως τους πιο εξειδικευμένους».

Σημειώνεται ότι μέσω του έργου Internisa προωθούνται δράσεις και συνέργειες για την αύξηση του αριθμού των ψηφιακά ειδικευμένων γυναικών, μέσω της αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Παρέχονται, παράλληλα, ψηφιακές δεξιότητες και επαγγελματική κατάρτιση στον αγροδιατροφικό, τον κλωστοϋφαντουργικό και τον τουριστικό τομέα, με στόχο την πρόσληψη 400 γυναικών σε βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης αλλά και σε μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις