Breaking news

INTIME NEWS
A

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθούη οποία, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ.

Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας στο Mega ανέφερε πως: «Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ‘8’ μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν».

Ενώ πρόσθεσε πως: «Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί».

Ωστόσο, η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι βασικής σημασίας καθώς μέχρι την 1η Απριλίου που θα εφαρμοστεί ο νέος μισθός, θα πρέπει και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να έχουν προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, οι οποίες επρόκειτο να δημοσιευτούν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκαν λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη. 

Το ύψος του κατώτατου μισθού

Όπως δήλωσε, ο νέος κατώτατος μισθός, θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Σήμερα ορίζεται στα 713 ευρώ μικτά ή 612 ευρώ καθαρά. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται οι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 650.000 με 700.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει νέο κατώτατο μισθό, περίπου στα 770 έως 780 ευρώ (659 έως 667 καθαρά) με την κυβέρνηση να καταλήγει σε αύξηση – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή πάνω από το 7,75%.

Παράλληλα, ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει ένα πιο «ουτοπικά αισιόδοξο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο νέος μισθός θα φθάσει έως και τα 800 ευρώ.

Οι επικρατέστερες πληροφορίες, τοποθετούν την αύξηση γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 770 ευρώ, ενώ το «ταβάνι» αντιστοιχεί σε αύξηση 9,4% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό της τάξεως των 780 ευρώ.

Τα επιδόματα που αυξάνονται

Με την αύξηση που θα πάρει ο κατώτατος μισθός θα ανέβει το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το ημερήσιο επίδομα είναι σήμερα στα 17,51 ευρώ και στα 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Άρα, με την αύξηση της τάξεως του 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Ειδικότερα, τα 12 επιδόματα που θα «παρασύρει» προς τα πάνω η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

  1. Το επίδομα ανεργίας το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και σήμερα ανέρχεται στα 438 ευρώ. 
  2. Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 227,65 ευρώ. Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί.
  3. Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και διαμορφώνεται στα 262,67 ευρώ
  4. Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας το οποίο ισούται με ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και διαμορφώνεται στα 262,67 ευρώ
  5. Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών το οποίο ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και διαμορφώνεται στα 350,23 ευρώ
  6. Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 824,63 ευρώ. Για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη ύψους 557,22 ευρώ
  7. Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων - Ασφαλισμένων ύψους το οποίο διαμορφώνεται στα 437,79 ευρώ
  8. Επίδομα Μητρότητας, το οποίο είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό
  9. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
  10. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
  11. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Άσκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

Επίσης, πρότεινε την αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.

Προτάσεις υπόλοιπων φορέων

Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, που μεταφράζεται σε αύξηση έως 780 ευρώ.

ΚΕΠΕ: Αύξηση στα 760 με 780 ευρώ. Το ΚΕΠΕ είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο, επομένως έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η πρότασή του. Μάλιστα ο φορέας σημειώνει ότι οι αμοιβές άνω των 780 ευρώ χάνουν το αφορολόγητο, άρα σημειώνεται απώλεια στο συνολικό εισόδημα.

ΓΣΕΒΕΕ: Αύξηση 8-10%, που σημαίνει 770 έως 784 ευρώ.

ΕΣΕΕ: Αύξηση 7% - 763 ευρώ.

ΣΕΤΕ: Αύξηση στα 753 ευρώ

ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ δέχονται αύξηση στον κατώτατο μισθό, παράλληλα όμως ζητούν μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και της φορολογίας, ενώ προτείνουν να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Το ΚΕΠΕ, θα συγκεντρώσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και θα καταθέσει την τελική εισήγηση στον υπουργό Εργασίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις