Breaking news

work
A

Την τετραήμερη εργασία για το σύνολο του προσωπικού της υιοθετεί η Grant Thornton στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον μήνα Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, μέσα από την παροχή τεσσάρων επιπλέον ημερών αδείας, είναι μία μόνο από τις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, όπως οι «Early Leave days», δηλαδή συγκεκριμένες ημέρες του έτους κατά τις οποίες το προσωπικό αποχωρεί νωρίτερα από την εργασία του.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έρχεται παράλληλα με τις σημαντικές αναβαθμίσεις στη μισθολογική πολιτική και τα προνόμια που παρέχει η εταιρεία σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού.

Το θέμα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, με αρκετές χώρες και εταιρείες να «πειραματίζονται» για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα. Δοκιμές γίνονται ή έχει συζητηθεί να γίνουν μεταξύ άλλων από εταιρείες στη Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, ή ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι λιγότερες ημέρες και ώρες εργασίας λόγω των αλλαγών που έφερε η πανδημία στα εργασιακά επιστρέφουν στο… τραπέζι μετά την τάση της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης. Πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους επειδή θεωρούν ότι δεν αμείβονται επαρκώς ή δεν έχουν αρκετό διαθέσιμο χρόνο, με αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι «η πανδημία του κορονοϊού ήταν το πραγματικό έναυσμα για να ξανασκεφτούμε τον κόσμο της εργασίας».

Το νομικό πλαίσιο  

Η κίνηση της Grant Thornton πάντως εκτιμάται από παράγοντες στη χώρα ότι ανοίγει παράθυρο για ευρύτερη εφαρμογή.

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω κίνηση, αναφέρει πως ο θεσμός της τετραήμερης εργασίας δεν έχει αξιοποιηθεί στη χώρα μας και κάθε βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό, τονίζοντας μάλιστα πως ακόμη καλύτερο θα ήταν να υπάρχει, έστω παράλληλα, και η δυνατότητα τετραήμερης εργασίας χωρίς αυξημένο ημερήσιο ωράριο, δηλαδή μείωση και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, όπως γίνεται ήδη στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας με 10 ώρες ημερήσιο ωράριο προβλέφθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο  ν.4808/2021 στο άρθρο 55 παρ. 2, θεωρούμενη ως σύστημα πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας του άρθρου 41 ν. 1892/1990.

*Γράφει ο Γιώργος Μανέττας

Πηγή: ΟΤ   

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις