Breaking news

Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο: Ο ρόλος της προσωπικής διαφοράς
A

Ρύθμιση η οποία θα ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές και χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τους υπαλλήλους του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η αύξηση θα είναι επιπρόσθετη όλων των άλλων αυξήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δρομολογηθεί στο δημόσιο, για φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζει σχετική πρόταση με βάση την οποία θα επιτρέπονται αυξήσεις ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο. Έτσι εκτιμάται ότι θα διορθωθεί μια κατάσταση που φέρνει σε δυσμενή θέση όσους και όσες επιβαρύνονται με το υφιστάμενο καθεστώς, έχοντας μικρή προσωπική διαφορά.

Η προσωπική διαφορά, ένας μηχανισμός που εφαρμόζεται από το 2015, έχει δημιουργήσει σημαντικές ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων του ίδιου μισθολογικού κλιμακίου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και έτη υπηρεσίας λαμβάνουν διαφορετικές συνολικές αποδοχές, λόγω της διαφορετικής χρονικής συγκυρίας πρόσληψης, προαγωγής ή αναγνώρισης προσόντων. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάλληλοι με λιγότερη προϋπηρεσία καταλήγουν να έχουν υψηλότερες αποδοχές από συναδέλφους τους με μεγαλύτερη εμπειρία.

Υπάλληλοι πολλών «ταχυτήτων»

Εξαίρεση, βέβαια, αποτέλεσε η διετία μετά την πανδημία, καθώς προτάχθηκε η ανάγκη να δοθούν αυξήσεις για κάλυψη των συνεπειών της ακρίβειας για τους εργαζομένους. Ωστόσο, από τον Μάιο του 2024, έληξε αυτή η διετής αναστολή συμψηφισμών για αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου, που είχε εφαρμοστεί εκτάκτως λόγω της πληθωριστικής κρίσης. Πλέον και πάλι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν οδηγούν σε πραγματική αύξηση αποδοχών, αλλά σε μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Έτσι και πάλι το όλο καθεστώς διατηρεί υπαλλήλους «πολλών ταχυτήτων» και υπονομεύει το στόχο για ενιαίους μισθολογικούς κανόνες στο Δημόσιο. Ουσιαστικά, υπάλληλοι με ίδια χρόνια υπηρεσίας και προσόντα συχνά λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές, ανάλογα με το πότε προσελήφθησαν ή προήχθησαν.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου ετοιμάζεται ρύθμιση για «να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους με χαμηλές προσωπικές διαφορές και άρα χαμηλότερες αναλογικά αποδοχές και να αποφύγουμε και τη διαιώνιση τουλάχιστον των υπερβολικών στρεβλώσεων» κάνοντας λόγο για μέτρο «επιπρόσθετο των άλλων αυξήσεων που κάνουμε κάθε χρόνο, τον κατώτατο μισθό και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Παραδείγματα αδικιών

Ο Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις αδικίες που προκαλούνται από το σύστημα προσωπικής διαφοράς στους δημόσιους υπαλλήλους. Ειδικότερα:

  • Παράδειγμα 1: Δύο υπάλληλοι της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που βρίσκονται στο 13ο μισθολογικό κλιμάκιο με είκοσι πέντε έτη υπηρεσίας. Και οι δύο λαμβάνουν βασικό μισθό 1.870 ευρώ με είκοσι πέντε έτη υπηρεσίας. Ο ένας έχει προσωπική διαφορά 225 ευρώ, ο άλλος 608 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου είναι 2.095 ευρώ και του δεύτερου 2.478 ευρώ.
  • Παράδειγμα 2: Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο 10ο μισθολογικό κλιμάκιο με δεκαεννέα έτη υπηρεσίας. Και οι δύο έχουν βασικό μισθό 1.693 ευρώ. Ο πρώτος έχει προσωπική διαφορά 203 ευρώ και ο άλλος 999 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου -με ίδια έτη υπηρεσίας- είναι 1.896 ευρώ και του δεύτερου 2.692 ευρώ, δηλαδή 42% υψηλότερες αποδοχές.
  • Παράδειγμα 3: Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο ένας με επτά έτη υπηρεσίας στο 4ο μισθολογικό κλιμάκιο έχει 1.339 ευρώ βασικό μισθό και 486 ευρώ προσωπική διαφορά, σύνολο 1.825 ευρώ. Ο δεύτερος με είκοσι τρία έτη υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.811 ευρώ και προσωπική διαφορά 92 ευρώ. Δηλαδή ο υπάλληλος με επτά έτη υπηρεσίας και ο υπάλληλος με 23 έτη υπηρεσίας έχουν τον ίδιο μισθό.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις