Breaking news

epanafora-dorwn
A

Η δημοσιονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την πρόοδο στις εισπράξεις και το πρωτογενές πλεόνασμα, δημιουργούν προϋποθέσεις για σημαντικές παρεμβάσεις το 2025. Ένα από τα κύρια ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης είναι η πιθανή επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και οι νέες αυξήσεις μισθών.

Πιλοτική δίκη για τα δώρα: Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε να διεξάγει πρότυπη δίκη για την επαναφορά των δώρων στους δημόσιους υπαλλήλους. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε αίτημα της ΑΔΕΔΥ, η οποία επιδιώκει την αποκατάσταση μισθολογικών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν την περίοδο των Μνημονίων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η εξέταση του ζητήματος μπορεί να αποτελέσει πεδίο πιλοτικής δίκης, δεδομένων των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών.

Η πιλοτική δίκη αφορά την επαναφορά δώρων σε εργαζομένους σε κεντρικούς φορείς, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στην πράξη, το αποτέλεσμα αυτής της δίκης θα καθορίσει αν το κράτος θα επαναφέρει πλήρως ή μερικώς τα δώρα και το επίδομα αδείας, που καταργήθηκαν λόγω των δημοσιονομικών δεσμεύσεων των προηγούμενων ετών.

Ο ρόλος των δημόσιων οικονομικών

Η κυβέρνηση επικαλείται το υψηλό κόστος της επαναφοράς των δώρων, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 2,15 και 2,3 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, τονίζει ότι από το 2024 και μετά έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ σωρευτικά μέχρι το 2027.

Οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ και οι προσδοκίες των εργαζομένων

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η επαναφορά των δώρων είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας και της οικονομικής δικαιοσύνης. Τα βασικά της επιχειρήματα περιλαμβάνουν:

  1. Οικονομική ανάπτυξη: Η σταθερή πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρέχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών.
  2. Αποκατάσταση κοινωνικών δικαιωμάτων: Η επαναφορά των δώρων αποτελεί ηθική και θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα.

Αναδρομικά και συνταξιούχοι: Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο

Το ζήτημα των δώρων συνδέεται και με τις εκκρεμότητες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν την περίοδο 2015-2016. Η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια:

  • Αποζημίωση μόνο για όσους έχουν ασκήσει αγωγές: 370.000 δικαιούχοι.
  • Εφάπαξ ποσά σε όλους: Καταβολή 600-800 ευρώ και στους 800.000 συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία και τους πολίτες;

  • Αύξηση κατανάλωσης: Η επιστροφή των δώρων θα ενισχύσει τη ζήτηση, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.
  • Κοινωνική δικαιοσύνη: Η αποκατάσταση μισθολογικών περικοπών ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Τι είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, στην εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ για τον 13ο και 14ο μισθό.

sevastidis

Με δυνατά επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού τοποθετήθηκε στον χαιρετισμό, που απηύθυνε στην εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Στην εκδήλωση, που έγινε χτες στην Παλιά Βουλή, ο κ. Σεβαστίδης επεσήμανε ότι, «συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από τότε που οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των τριών «Τ» (Ταχυδρομεία –Τηλεφωνία – Τηλέγραφος) διεκδικούσαν επιτακτικά τον 13ο μισθό, τον οποίο το προηγούμενο έτος είχαν κατακτήσει οι ηλεκτροτεχνίτες. Ο κ. Σεβαστίδης τόνισε πως «το αίτημα για 13ο μισθό διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση έλαβαν χώρα απεργίες και κινητοποιήσεις με αυτό το αίτημα, οι οποίες κορυφώθηκαν το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 1945. Μια σχετική δικαίωση των αγώνων που είχαν γίνει αποτυπώθηκε στον α.ν. 1777/1951, που κυρώθηκε με το ν. 1901/1951».

Και συμπλήρωσε: «Περάσαμε από τις συμπληγάδες του μεγάλου κραχ του 1929, από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, τον ελληνικό εμφύλιο, την επτάχρονη δικτατορία με την οικονομική επιβράδυνση που ακολούθησε και την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970: οι αφορμές δεν έλειψαν. Ωστόσο η παγκόσμια ισορροπία σε πολιτικό επίπεδο ήταν αυτή που συγκράτησε κάθε σκέψη για κατάργηση των Δώρων όπως και άλλων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής».

Και κατέληξε: «Η προσπάθεια που ξεκινούμε δεν είναι εύκολη, ούτε μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από την μία μέρα στην άλλη. Η καλλιέργεια κλίματος προσδοκιών στο άμεσο μέλλον μπορεί να σπείρει απογοήτευση στους εργαζόμενους.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι την ανάγκη συστηματικής δουλειάς με υπομονή και επιμονή: Διαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης και άσκηση πολιτικής πίεσης προς τα πολιτικά κόμματα και το αρμόδιο Υπουργείο. Να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε το αίτημα επαναφοράς των Δώρων να γίνει το κυρίαρχο αίτημα που ενώνει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η Ένωσή μας θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αποκατασταθεί μια κοινωνική αδικία, να επαναφέρουμε από τον λήθαργο μια σημαντική ιστορική κατάκτηση και να επιστραφούν στους εργαζόμενους αυτά που δικαιούνται».

Επαναφορά δώρων στο Δημόσιο: Τι εκτιμά ο Αλέξης Μητρόπουλος

Αλέξης Μητρόπουλος
Photo: INTIME / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πολύ σημαντική δικαστική πρωτοβουλία από την ΑΔΕΔΥ που  πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρη την κοινωνία! 

Μια πολύ σημαντική δικαστική πρωτοβουλία έλαβε πρόσφατα η Ανώτατη  Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) ζητώντας από το Συμβούλιο  Επικρατείας να διεξαχθεί ενώπιόν Του νέα πιλοτική δίκη με βάση το άρθρο 1 ν.  3900/2010 για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους  υπαλλήλους. Είχε προηγηθεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που με Δελτίο  Τύπου στις 27-9-2024 είχε ζητήσει τη νομοθέτηση της επαναφοράς των Δώρων Επιδομάτων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.  

Η ΑΔΕΔΥ προέβαλε το ανωτέρω αίτημα ως παρεμβαίνουσα υπέρ της  αγωγής (ΑΓ7562/2024) που άσκησε δημόσιος υπάλληλος-μέλος της ενώπιον του  Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αιτούμενος την επαναχορήγηση των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και Επιδόματος Αδείας σε μόνιμη βάση, καθώς και την  επιδίκαση αναδρομικών ποσών Δώρων της τελευταίας διετίας.  

Πιο συγκεκριμένα με την αγωγή αυτή «τίθεται το ζήτημα του κατά πόσον  παρίσταται σύμφωνη προς το Σύνταγμα, την Οδηγία 2041/2022/ΕΕ και το άρθρο 31  ΧΘΔ της Ένωσης αφ’ενός μεν η παράλειψη του κοινού νομοθέτη να  επαναθεσμοθετήσει τα επιδόματα εορτών και αδείας στους εργαζομένους του  Δημοσίου, στο ύψος που όριζε το άρθρο 9 ν. 3205/2003, αφ’ετέρου η διατήρηση της  καταργητικής ρύθμισης του ν. 4093/2012, δώδεκα έτη μετά την ψήφισή της.». 

Δείτε το σύνολο της εκτίμησης εδώ του κου Μητρόπουλου

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις