Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που αφορά περί τους 220.000 υπαλλήλους (εκτός των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των ενστόλων), παρουσιάζει σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Το νομοσχέδιο: «Αξιολόγηση της απόδοσης – Στοχοθεσία – Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων», περιλαμβάνει, τρεις βασικές αλλαγές:
-Πρώτον, η αξιολόγηση, αντίθετα με το σημερινό σύστημα, θα έχει στο επίκεντρο της τους προϊσταμένους και όχι τους απλούς υπαλλήλους.
-Δεύτερον, θα γίνεται με βάση την επίτευξη στόχων σε επίπεδο τμήματος.
-Τρίτον, θα δίνει «μπόνους» στους «άριστους» υπαλλήλους, το οποίο θα είναι είτε χρηματικό είτε σε είδος: Επιπλέον ημέρες άδειας, πιο εύκολη πρόσβαση στην τηλεργασία.
Η αξιολόγηση των προϊσταμένων θα καθορίζεται κατά το ήμισυ από την επίτευξη των στόχων βάσει κρίσης ιεραρχικού προϊσταμένου και κατά το ήμισυ από την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους η οποία θα πραγματοποιείται από τον ιεραρχικά ανώτερό τους.
Η κρίση παράλληλα θα ελέγχεται από μια τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ένα μέλος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και έναν υπηρεσιακό γραμματέα μονάδας.
Ο προϊστάμενος από την πλευρά του θα εντοπίζει τις αδυναμίες αλλά και την ωριμότητα αντίστοιχα των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της οργανικής του μονάδας εστιάζοντας στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων για τη βελτίωσή τους μέσω ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν σε συνεργασία με το αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κεφαλαιοποιώντας ταυτόχρονα τις αρετές των μελών της ομάδας του.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία «Digital economy forum 2021», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) τόνισε την ανάγκη ο δημόσιος τομέας να επιταχύνει στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, διότι εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίζεται ως βαρίδι και επιβραδυντής της ιδιωτικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται πιο μπροστά σε αυτό τον τομέα, με συνέπεια αυτό να καταλήξει να εξελιχθεί σε ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε αυτό το επίπεδο, είπε ότι αναπτύσσεται ένα ψηφιοποιημένο σύστημα διαχείρισης του προσωπικού, στο οποίο θα αποτυπώνεται η «ταυτότητα» του κάθε υπαλλήλου, η θέση στην οποία υπηρετεί, οι διαδρομές καριέρας, τα ενδιαφέροντά του κ.λπ. ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πως θα μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Το σύστημα αυτό θα συνδέεται με μια εφαρμογή, στην οποία θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις αναρρωτικές άδειες και για την πορεία των πειθαρχικών συμβουλίων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση του Μητρώου Πολιτών με τη δημιουργία μεγαλύτερων πόρων αποθήκευσης και προανήγγειλε τη διασύνδεσή του από τις αρχές του νέου έτους με τα προξενεία και με το Ειδικό Ληξιαρχείο, με αποτέλεσμα τις απευθείας καταχωρήσεις των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού.
Δήλωσε, ακόμη, ότι συζητείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ, προκειμένου ο πρώτος πανελλαδικός διαγωνισμός προσλήψεων, τον Σεπτέμβριο του 2022, να γίνε
Οι υπάλληλοι που δεν θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους θα υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Στόχος του ΥΠΕΣ είναι μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022