Breaking news

Λεφτά, χρήματα και οικονομία
A

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, πάνω στο θέμα των συντάξεων χηρείας και στην αναγνώριση ενός ζευγαριού, καθώς υπήρξαν διάφορες λαθροχειρίες με άτομα, που πλησίαζαν μόνους ηλικιωμένους με κύριο σκοπό την απόκτηση σύνταξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου, που εργάζεται ή συνταξιούχου δικαιούται ο επιζών σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης ,τα νόμιμα παιδιά. Επίσης ακόμη και ο διαζευγμένος σύζυγος εφόσον πληροί τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις (άρθρο 12 του ν.4387/2016, όπως ισχύει).

Το δικαίωμα αυτό λήγει με το θάνατο του δικαιούχου ή με την τέλεση γάμου. Σε ό, τι αφορά στα παιδιά η χορήγηση σύνταξης συμβαίνει έως τη συμπλήρωση 24 χρόνων αλλά αυτό το δικαίωμα μπορεί να επεκταθεί αν έχουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Πως υπολογίζεται η σύνταξη λόγω θανάτου;

Επιζών σύζυγος μέλος συμφώνου συμβίωσης. Ειδικότερα, το 70% της δικαιούμενης σύνταξης του θανόντα το δικαιούνται ο χήρος ή η χήρα για τα πρώτα 3 χρόνια μετά το θάνατο. Σε περίπτωση εργασίας ή λήψης σύνταξης το ποσοστό σύνταξης θανάτου μετά την πρώτη τριετία ανέρχεται στο 50% του πλήρους ποσού της σύνταξης θανάτου.

Τι δικαιούνται τα άγαμα παιδιά και τα παιδιά με αναπηρίες;

Το άγαμο παιδί εισπράττει σύνταξη θανάτου μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας του. Τα ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία άγαμα παιδιά των οποίων η ανικανότητα επήλθε πριν τη συμπλήρωση του 24ου έτους συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους.

Κάθε τέκνο δικαιούται το 25% της σύνταξης θανάτου. Εάν υπάρχουν περισσότερα παιδιά τότε το ποσό επιμερίζεται. Αν κάποιο παιδί είναι ορφανό κι από τους δύο γονείς, το οποίο δικαιούται σύνταξη και από τους δύο γονείς , χορηγείται το 50% των δικαιούμενων και από τους δύο γονείς συντάξεων.

Τα ορφανά παιδιά με βαριές αναπηρίες πριν τη συμπλήρωση του 24ου έτους, δικαιούνται το σύνολο της σύνταξης που πραγματικά ελάμβανε ο θανών ή θα εδικαιούτο να λάβει με την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

Δικαιούται σύνταξη ο διαζευγμένος σύζυγος;

Ο/Η διαζευγμένος/η σύζυγος δικαιούται ποσοστό της σύνταξης του θανόντα εφόσον πληροί τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις (περ.Γ παρ. Α του άρθρου 12 του ν.4387/2016).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις