«Κακά» είναι τα μαντάτα για πολλούς νέους εργαζόμενους, καθώς αυξάνεται το όριο ηλικίας στη συνταξιοδότηση στο μέλλον για τις περισσότερες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μεταξύ των οποίων μία θέση καταλαμβάνει και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι ηλικίες συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο περίπου δύο χρόνια έως και τη δεκαετία του 2060, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ΟΟΣΑ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Ωστόσο για κάθε νέο εργαζόμενο που έχει μπει στην αγορά εργασίας το 2022, η μέση ηλικία κανονικής συνταξιοδότησης στις χώρες του ΟΟΣΑ θα είναι με 40 χρόνια δουλειάς σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για τους άνδρες τα 66,3 έτη (από 64,4 έτη σήμερα) και για τις γυναίκες τα 65,8 έτη (63,1 έτη).
Η Δανία αναμένεται να έχει το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.
Η θέση της Ελλάδας
Το 2023 στην Ελλάδα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, συγκεκριμένα 63,2 έτη για τους άνδρες και 59,7 έτη για τις γυναίκες. Υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων εμφανίζει η Ελλάδα, ενώ εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές.
Τέλος το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά τέσσερα χρόνια για τους νέους εργαζόμενους, λόγω της σύνδεσής του με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ (Pensions at a Glance 2023).