Breaking news

συντάξεις
A

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συνταξιούχους δικαστές οδήγησε την κυβέρνηση στο να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τον επανακαθορισμό των συντάξεων των δικαστικών.

Από την πλευρά του, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι πρόκειται για «πιλοτικές» υποθέσεις, που πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όσες ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε η επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα προ το 2012 στους συνταξιούχους δικαστές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής που επικαλείται πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο επανακαθορισμός θα αφορά τις συντάξεις από τώρα και στο εξής. Θα κινείται στη βάση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξασφαλίζοντας «αξιοπρεπείς», όπως αναφέρουν, συντάξεις, αλλά το ύψος τους δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση, η οποία δεν θα ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων των δικαστικών, αλλά οπωσδήποτε θα επιφέρει κάποια βελτίωση στις συντάξεις τους.

Ο συνταξιούχος δικαστικός με μισθό 7.100 ευρώ που προσέφυγε και παίρνει σύνταξη 2.600 ευρώ (τα ποσά είναι μεικτά και στις δύο περιπτώσεις) δεν θα φτάσει βέβαια στο 80% του μισθού του, σημειώνουν. Θα υπάρχει μια «αξιοπρεπής αναλογία» στον καθαρό μισθό, σχολιάζουν.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, εξάλλου, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν απορρίπτει στο σύνολό του τον ν. 4093/2012. Επομένως, τονίζουν, το θέμα πρέπει να μελετηθεί, προκειμένου να βρεθεί η συμβιβαστική νομοθετική λύση.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, οι ίδιες πηγές αποκλείουν ενδεχόμενο χορήγησής τους. Μόνον όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν παραγραφεί, όταν θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, θα πάρουν αναδρομικά. Δεν θα υπάρξει, πάντως, νομοθετική ρύθμιση.

Στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν, προς το παρόν, συγκεντρώσει τα στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των συντάξεων των δικαστικών. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό κόστος από μια ενδεχόμενη ρύθμιση για τις συντάξεις εφεξής είναι της τάξης κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Δημοσιονομικά δεν οδηγεί σε καταστροφή», επισημαίνουν. Προσθέτουν, βέβαια, ότι τίθεται θέμα σε περίπτωση που άλλες ομάδες υπαλλήλων, στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων, όπως π.χ. οι πανεπιστημιακοί, αλλά και γενικότερα, εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις. Πάνω απ’ όλα, στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο να ξεκινήσει το ξήλωμα του ασφαλιστικού, κάτι που θα επανέφερε τη χώρα στη ζώνη κινδύνου, τη στιγμή που προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτήν για πάντα, εξασφαλίζοντας επενδυτική βαθμίδα και από τους δύο μεγάλους οίκους των οποίων αναμένεται η αξιολόγηση (Standard & Poor’s τον Οκτώβριο, Fitch το Δεκέμβριο).

Ακόμη, για το οικονομικό επιτελείο τίθεται και θέμα ηθικής τάξης, δεδομένου ότι όλοι οι συνταξιούχοι υπέστησαν περικοπές στα μνημονιακά χρόνια, το 2012 και το 2016, με τον ν. ΚατρούγκαλουΈτσι ο υπουργός, κ. Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ το Σάββατο: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβερνώσα δικαιοσύνη». Σε άλλη παρέμβασή του, πρόσθεσε ότι: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά θα σεβαστούμε και το δεδομένο δημοσιονομικό περιθώριο που έχουμε».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις