Χωρίς να διεξαχθεί ουσιαστική έρευνα, με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την παραμικρή κλήση μαρτύρων ή εξέταση κρίσιμων εγγράφων, έριξε αυλαία η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της απόδοσης ποινικών ευθυνών στον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, σχετικά με το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Η Επιτροπή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εισηγείται την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος. Το πόρισμα πλέον διαβιβάζεται στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησης στην Ολομέλεια – πιθανότατα την Παρασκευή – με την τελική απόφαση να λαμβάνεται μέσω μυστικής ψηφοφορίας.
Προανακριτική στα τυφλά
Παρά τον βαρύ χαρακτήρα της υπόθεσης, η Προανακριτική δεν μπήκε ποτέ στην ουσία: κανένας μάρτυρας δεν κλήθηκε, καμία κατάθεση δεν ελήφθη, ούτε εξετάστηκαν κρίσιμα έγγραφα. Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο την αξιοπιστία της διαδικασίας, αλλά και τη θεσμική της σοβαρότητα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «προειλημμένη απόφαση», για μια διαδικασία που στήθηκε για να «κλείσει γρήγορα», που δεν τηρεί το Σύνταγμα αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής, χωρίς να ενοχλήσει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποχωρήσεις και καταγγελίες
Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώθηκε μετά την παρουσίαση του πορίσματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ να αποχωρούν από τις εργασίες της Επιτροπής. Η Νίκη δεν συμμετείχε καθόλου στη συνεδρίαση.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Αριστεράς, Γιώργος Γαβριήλ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε από την ψηφοφορία αυτής της αντιθεσμικής και ντροπιαστικής λειτουργίας της προανακριτικής Τριαντόπουλου, που σκοπό έχει τη συγκάλυψη της υπόθεσης και την προστασία του κ. Μητσοτάκη».
Η πρόχειρη και βιαστική λήξη της διαδικασίας έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι ο στόχος δεν ήταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων και η διαχείριση της πολιτικής φθοράς. Εάν τελικά η Ολομέλεια αποφασίσει την παραπομπή, το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να εξετάσει μια υπόθεση χωρίς πραγματικό υλικό από την Προανακριτική – κάτι που δημιουργεί ρωγμές στο κύρος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης.