Breaking news

Τέμπη: Να ερευνηθεί για τη σύμβαση 717 ζήτησε ο Χρήστος Σπρίτζης
A

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, απέστειλε ο πρώην  υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης, με αίτημα την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, ως προς το πρόσωπό του, τόσο για τη σύμβαση 717 όσο και για την εξέταση των εγκλήσεων που τον αφορούν.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σπίρτζης διατέλεσε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά την δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σπίρτζης εκφράζει μάλιστα την ελπίδα ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, «για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας», δίνοντας το μήνυμα ότι τα πολιτικά κόμματα δεν κρύβονται πίσω από την ασυλία.

Στην επιστολή του, ο πρώην υπουργός τονίζει ότι θεωρεί χρέος του να υπερασπιστεί την προσωπικότητα και το έργο του απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και απόπειρα σπίλωσης αλλά και να τιμήσει έμπρακτα τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την αξιοπρεπή αγωνιστική δράση των οικογενειών και των οικείων τους, που δίνουν τη μάχη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος ορίζει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ιδίου να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Κακλαμάνης: Δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα

Στο αίτημα του πρώην υπουργού απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη συνάντησή του και το αίτημα να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Κατανοώ το αίτημα του κ. Σπίρτζη και χαίρομαι που έχει αυτή την ευαισθησία, άλλα όμως είναι αυτά και άλλο ο τύπος, το Σύνταγμα και ο ΚτΒ», τόνισε.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο κ. Σπίρτζης «είχε υποβάλλει και πάλι ανάλογο αίτημα στις 21 Μαρτίου του 2024, αφού η Βουλή των Ελλήνων είχε απορρίψει τη σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής για την εκτέλεση της Σύμβασης 717. Τώρα, επικαλείται το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος. Το άρθρο όμως αυτό, παραπέμπει ως εκτελεστική διαδικασία στον Κανονισμό της Βουλής

Το άρθρο 155 παρ. 11 του ΚτΒ (που είναι το εφαρμοστικό άρθρο του 86 παρ.5 του Συντάγματος) αναφέρει ότι αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκησης δίωξης κατά προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορεί να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η σχετική συζήτηση γίνεται σε μία συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι να «μην έχει περατωθεί η διαδικασία», δηλαδή να έχει συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης για τον παραπεμπόμενο. «Εδώ η Βουλή δεν έχει συστήσει Προκαταρτική Επιτροπή, άρα δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη για τον εαυτό του. Συνεπώς το αίτημα αυτό τιμά τον κ. Σπίρτζη αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω του ΚτΒ» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις