Σε σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας στο τραπέζι μια ακόμη πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Κεντρικό μήνυμα: «Όποιος δεν δικαιούται άσυλο, θα επιστρέφει».


Η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει σε μια σκληρότερη στάση απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, όπως περικοπή επιδομάτων και επιτάχυνση απελάσεων. Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν θα είναι ανεκτή η παραμονή όσων δεν πληρούν τα κριτήρια.

Σύμφωνα πληροφορίες στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης συμπεριλαμβάνεται η επιβολή αυστηρών ποινών για παραπτώματα στα οποία θα υποπίπτουν, όπως η περικοπή επιδομάτων και η απέλαση από τη χώρα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, ξεκαθάρισε ότι «η σχέση εισροών-εκροών είναι κακή», με περισσότερους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα απ’ όσους απομακρύνονται. Μια από τις βασικές κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι η αποστολή σχεδίου στο υπουργείο Εξωτερικών για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται αυτομάτως, αφού δεν θα πληρούν το κριτήριο του «ουσιαστικού κινδύνου» που απαιτείται για τη χορήγησή του.

«Ελεγχόμενη» νόμιμη μετανάστευση
Στο σκέλος της νόμιμης μετανάστευσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα αυστηρότερο και πιο ελεγχόμενο πλαίσιο. Ο στόχος, όπως διατυπώθηκε, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια, αλλά με σαφείς όρους: ποιοι έρχονται, για πόσο διάστημα, και πού θα εργαστούν.

Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μια πολιτική ανοιχτών θυρών. «Όσο βρίσκουν δουλειές, θα έρχονται. Αν δεν βρίσκουν, δεν θα έρχονται», ξεκαθάρισε ο Βορίδης. Παράλληλα, η κυβέρνηση σημειώνει πως οι θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, αλλά δεν εφησυχάζει.
Με απλά λόγια, το νέο δόγμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αυστηροποίηση και έλεγχος. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.