Breaking news

Φωτιά στην Αττική
A

Έξι μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που μπήκε μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής την 11η Αυγούστου 2024, υπεγράφη η από την Περιφέρεια Αττικής η σύμβαση για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές που επλήγησαν.

Η σύμβαση φέρει την υπογραφή του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιάς και έχει προϋπολογισμό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση αφορά τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων που πέρασε η καταστροφική φωτιά της 11ης Αυγούστου στους Δήμους Μαραθώνα, Διονύσου και Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αφορά στην απομάκρυνση των φερτών και λοιπών απορριμμάτων τόσο από τις κοίτες των ρεμάτων, όσο και από τους πλακοσκεπείς οχετούς, γεφύρια και στενά σημεία, ώστε να απελευθερωθεί η διατομή τους για την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων.

Οι εργασίες εκτελούνται ήδη σε ρέματα και των τριών Δήμων ενώ τα σημεία παρέμβασης καθορίζονται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα και με τα αιτήματα των πληγέντων Δήμων.

Η φονική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου

Η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική που ξεκίνησε το μεσημέρι στις 11ης Αυγούστου 2024 είναι μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της Αττικής. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Βαρνάβας βορειοανατολικά της Αθήνας, και γρήγορα εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι φλόγες προκάλεσαν την εκκένωση πολλών οικισμών και υπήρξαν σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και δασικές εκτάσεις.

Η φωτιά επεκτάθηκε προς τα νότια και έκαιγε σε τρία μέτωπα, στο Γραμματικό, τον Μαραθώνα και την Νέα Μάκρη Αττικής, καθώς και στο Πεντελικό όρος. Η φωτιά επεκτάθηκε επίσης στις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσος. Ενώ ταυτόχρονα λίγες ώρες μετά πέρασε στον αστικό ιστό της Αθήνας, και στην περιοχή των Βριλησσίων, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και την περιοχή Πάτημα Χαλανδρίου, καταστρέφοντας οικίες, επιχειρήσεις και δασικές εκτάσεις.

Τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου, μέσα σε επιχείρηση επί της οδού Αναπαύσεως στο Πάτημα Χαλανδρίου, βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός μίας 62χρονης γυναίκας με καταγωγή από τη Μολδαβία, η οποία αγνοείτο από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην περιοχή του Μαραθώνα, έχοντας εγκαύματα δεύτερου βαθμού στα χέρια και τα πόδια του.

Το μήκος των μετώπων έφτασε τα 23 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενώ κάηκαν περίπου 85.000 στρέμματα. Μαζί με αυτήν την πυρκαγιά, από το 2017 έως το 2024, έχει καεί το 37% των δασών της Αττικής, δηλαδή περίπου 700.000 στρέμματα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις