Στους 4 μήνες έχει στόχο η κυβέρνηση να μειώσει τις αναμονές στα χειρουργεία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στο MEGA ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Εάν αυτό είναι το καλό σενάριο, τότε ποιο είναι το κακό;» αναρωτιέται εύλογα κανείς ακούγοντας τον υφυπουργό να μιλάει.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η αναμονή στα χειρουργεία φτάνει έως και τους 12 μήνες. Για να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα και να μειώσει την αναμονή στους 4 μήνες (!) δεν σκέφτηκε να προσλάβει προσωπικό αλλά να ανοίξει τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία.
Για να «χρυσώσει το χάπι» το υπουργείο Υγείας θα κάνει δωρεάν τα πρώτα 37.000 απογευματινά χειρουργεία, προκειμένου να μειωθεί η λίστα.
Ορθώς η κα. Βούλγαρη ρώτησε τον υφυπουργό αν «θα αντέξουν οι γιατροί» καθώς είναι οι ίδιοι που πραγματοποιούν τα πρωινά χειρουργεία. Ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι οι γιατροί φτάνουν και δήλωσε μάλιστα πως το ΕΣΥ έχει 10% περισσότερο προσωπικό φέτος... Απορίας άξιο είναι το πως, αφού φτάνουν οι γιατροί, έχουμε οδηγηθεί να έχουμε τόσο μεγάλες αναμονές που φτάνουν μέχρι και το ένα έτος.
Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός δήλωσε: «Αυτήν την στιγμή στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία είναι τα μισά νοσοκομεία στη χώρα, λίγο περισσότερο θα μπουν και στο πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν θα χρειαστεί να μπουν, που δεν έχουν αναμονές. (…) Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία είναι στο πρόγραμμα».
«Οι γιατροί είναι οι ίδιοι που εργάζονται στο σύστημα υγείας, δεν είναι ο ίδιος που χειρουργεί το πρωί. Αυτήν την στιγμή το προσωπικό του ΕΣΥ είναι 10% περισσότερο σε σύγκριση με τα τελευταία 4 χρόνια και είναι το περισσότερο προσωπικό που έχει το ΕΣΥ. Τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν ενίσχυση 10 – 15% και στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό και στο λοιπό προσωπικό», συμπληρώνει.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα με τις προσλήψεις που έχει υποσχεθεί.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός: «Τα περιστατικά είναι ήδη καταγεγραμμένα, έχουν αριθμό και έχουμε μια λίστα, ξεκινώντας από το παλαιότερο στο νεότερο, και αυτό είναι αρκετά αυστηρό. Αν δεν έχουμε κάποιον γιατρό, είτε θα μετακινήσουμε γιατρό ή χειρουργική ομάδα ή στη δεύτερη φάση του έργου θα ζητήσουμε τη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα. Τοπικά θα αντιμετωπίζονται».
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, σημείωσε: «Παντού στα νοσοκομεία της χώρας, εκτός από συγκεκριμένες ειδικότητες και κλινικές… στους παθολόγους έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν γύρω στα 7 – 8 νοσοκομεία στη χώρα που έχουμε πρόβλημα στην παθολογική κλινική. Αυτό προκαλεί δυσλειτουργία σε όλο το νοσοκομείο αλλά είναι εκεί. Στους αναισθησιολόγους είχαμε πρόβλημα, έγιναν κινήσεις, πήγαν περισσότερα άτομα στην ειδικότητα, σε δύο χρόνια θα λυθεί απολύτως το πρόβλημα των αναισθησιολόγων. Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Έχουμε πρόβλημα στους παθολόγους και με βάση την εκτίμησή μας θα υπάρξει πρόβλημα στον εργαστηριακό τομέα».