Breaking news

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Όλο το πλαίσιο λειτουργίας
A

Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) πρόκειται να ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκτός από την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις Σχολές Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και θα είναι ανοιχτό σε προτάσεις αλλά και διορθώσεις, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η σχολή θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ τα προγράμματά της θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται με βάση τους κανόνες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Πως θα διαμορφωθεί η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.) θα αποτελέσει το 25ο ΑΕΙ της χώραςΘα είναι τετραετούς φοίτησης και θα έχει τρία τμήματα ή κατευθύνσεις: θεάτρου, μουσικής και χορού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, θα περιλαμβάνει πέντε τμήματα, τα οποία θα προέρχονται από τις υφιστάμενες σχολές:

  • του Εθνικού Θεάτρου,
  • της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,
  • της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης,
  • του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
  • και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται, ότι θα διδάσκεται για πρώτη φορά και η ορχηστική τέχνη.

Ποιοι θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής

Στην ΑΣΠΤ δικαίωμα εισαγωγής θα έχουν οι απόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, κάτοχοι ισότιμων τίτλων ημεδαπής και αλλοδαπής) χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως συμβαίνει σήμερα και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ακόμη στην καινούρια σχολή θα μπορούν να φοιτήσουν και οι απόφοιτοι των πέντε σχολών που προαναφέρθηκαν, οι οποίες θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι αυτών των πέντε σχολών καθώς και οι απόφοιτοι συναφών ΑΕΙ, θα κατατάσσονται αυτοδικαίως στο 5ο εξάμηνο, με την προϋπόθεση ότι έχει επιλεγεί το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Εάν, ωστόσο, επιλέγεται διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, η εισαγωγή θα πραγματοποιείται μέσω κατατακτήριων εξετάσεων.

Οι καθηγητές

Στην ΑΣΠΤ θα διδάσκει το καλλιτεχνικό διδακτικό προσωπικό των πέντε σχολών, οι οποίες θα διαμορφώσουν το νέο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, οι διδάσκοντες θα προέρχονται από τις σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ως μέλη ΔΕΠ πρόκειται, επίσης, να αξιοποιηθούν - κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων του ν. 4957/2022 – καταξιωμένες προσωπικότητες των παραστατικών τεχνών.

Το μέλλον των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

Οι δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης θα μετατραπούν σε Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Κ.Ε.), οι οποίες θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά τους τίτλους σπουδών, που θα αποκτούν οι απόφοιτοι από τις ΑΣΚΕ καθώς και οι απόφοιτοι από τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΜΕΙ), αυτοί θα αντιστοιχούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Για τους απόφοιτους των ανωτέρω σχολών, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ, προκειμένου να αποκτήσουν τίτλο σπουδών επιπέδου 6 του ΕΠΠ, αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων ή αυτοδίκαιης κατάταξης.

Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία καλλιτεχνικού προσοντολόγιου, σύμφωνα με το οποίο θα ρυθμίζονται τα προσόντα πρόσληψης απόφοιτων παραστατικών τεχνών σε φορείς του δημόσιου τομέα ως διακριτής κατηγορίας προσωπικού (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης – ΚΕ).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις