Βαριά πρόστιμα αλλά και ποινές διοικητικού χαρακτήρα περιμένουν όσους συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα φάρμακα.
Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι γιατρός που συνταγογραφούσε υπέρμετρα χιλιάδες φάρμακα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του, καλείται τώρα να επιστρέψει 800.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας τουλάχιστον 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να γραφούν περισσότερα φάρμακα από αυτά που επιτρέπονται από το σύστημα και ήδη έχουν προειδοποιηθεί με ενημερωτικά σημειώματα ενώ εάν δεν συμμορφωθούν στους νέους κανόνες θα επιβληθούν αυστηρές ποινές.
Όπως εκτίμησε ο υπουργός υγείας η υπερσυνταγογράφηση που καταγράφεται στον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας δημιουργεί μια υπέρβαση στη δαπάνη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου ενώ υπολόγισε πως εάν συμβαίνει επί μία δεκαετία το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ' εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».
Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας, κ.ά.
Οι 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν
«Σταματήστε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους» είπε ο κ. Γεωργιάδης και στη συνέχεια παρουσίασε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν:
- Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
- Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο κ. Γεωργιάδης
- Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα έγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
- Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
- Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή
- Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκεύσματα και 1350 τεμάια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
- Ψυχίατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
- Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη
- Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1500 τεμάχια
- Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι γιατροί αυτά έχουν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ η έρευνα συνεχίζεται.