Το κυβερνητικό οδικό χάρτη που θα αποτυπώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης με ορίζοντα τριετίας, αναμένεται να ξεδιπλώσει στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κεντρικοί άξονες των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό. Οι ανακοινώσεις έρχονται την ώρα που η ελληνική οικονομία παρουσίασε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Στόχος για όλο το επόμενο διάστημα είναι να «μην πάει ούτε μέρα χαμένη» με τον πρωθυπουργό να κάνει τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας μέχρι σήμερα – στη λογική της λογοδοσίας προς τους πολίτες – αλλά και της συνέχειας και να παρουσιάζει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο με χρονοδιάγραμμα έως το 2027.
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.
Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Σε ό,τι αφορά στην Υγεία, αποφασίστηκε και αναμένεται να ανακοινωθεί μια επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών, με τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες.
Εκτός των γιατρών, ξεχωριστή αύξηση θα δοθεί και στους αστυνομικούς και σε άλλους ένστολους, περνώντας η κυβέρνηση το μήνυμα ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν και την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια, στηρίζοντας εμπράκτως όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή.
Για τους αγρότες έχει προαναγγελθεί η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.
Ειδική βαρύτητα θα δοθεί, όπως διαμηνύουν εδώ και πολλές εβδομάδες τα κυβερνητικά στελέχη, στην ενίσχυση της οικογένειας, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Το επίδομα για το πρώτο παιδί, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 70 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί ξεπερνώντας τα 100 ευρώ. Ανάλογη αύξηση θα υπάρξει -κατά πληροφορίες- και στα επιδόματα για το δεύτερο παιδί, το τρίτο και ούτω καθ’ εξής.
Αυξήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν, επίσης, για το επίδομα στέγης, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Επιπλέον 200.000 τρίτεκνες οικογένειες αναμένεται να εξομοιωθούν σε παροχές με τις πολύτεκνες.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του χθες εξήγησε ότι θα γίνει μερική εξομοίωση και όχι πλήρης στους τρίτεκνους ως προς κάποιες παροχές που έχουν οι πολύτεκνοι.
Στις εξαγγελίες για την Παιδεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί για την ανακαίνιση των σχολείων της χώρας, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων.
Σε ό,τι αφορά στο στεγαστικό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τριετή φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν σε ενοικιαστές ως κύρια κατοικία για μια τριετία ακίνητα που ήταν κενά όλο το 2023 ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση. Πρακτικά, μιλάμε για απαλλαγή φόρου 1.800 ευρώ ως 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα από ένα τέτοιο ακίνητο, άρα 5.400 ευρώ σε βάθος τριετίας.
Στη φοροαπαλλαγή αυτή θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά δύο ακόμα μέτρα:
- οι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά μόνο για κορεσμένες περιοχές και μόνο για νέες μισθώσεις,
- Tο ριζικό λίφτινγκ στο «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω», με διεύρυνση των δικαιούχων και αύξηση της επιδότησης ακόμα κι ως τα 12.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ σήμερα.
Στη ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ακόμη να ανακοινωθούν:
- μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2025, πιθανότατα σε δύο δόσεις
- διορθώσεις στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών
- κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
- αυξήσεις στις συντάξεις 2,5% από τις αρχές του επόμενου έτους
- επίδομα Χριστουγέννων τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους