CLOSE

Breaking news

«Μύθος» η ακρίβεια για τον πρωθυπουργό
A

Μόνο ως ένα κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς χαρακτήρισε «αποτελεσματικά» τα «αναχώματα» που έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιβεβαιώνοντας πως για ακόμη μία φορά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Ξαναπαίζοντας την ίδια κασέτα, έκανε λόγο για «κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί», ενώ επεσήμανε ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Ευρωζώνη, που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, είναι οριακή, καθώς στην τελευταία η αύξηση αυτή «αγγίζει» το 1,4%, σε σχέση με το 1,2% της Ελλάδας.

Παράλληλα, καλό είναι να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας παρουσίασε αυξήσεις, σε σχέση με την Ευρωζώνη, σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι τιμές της ενέργειας, των εστιατορίων και των καφέ, των μεταφορικών, αλλά και των πακέτων διακοπών και καταλυμάτων.

Η έκθεση της Eurostat

Η Eurostat μετρά στο 3% τον πληθωρισμό της Ελλάδας τον Ιούλιο 2024, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, στην Ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 2,6% από 2,5%, ήταν δηλαδή χαμηλότερος από αυτόν της Ελλάδας.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% έναντι αύξησης 1% τον Ιούνιο, δηλαδή ελαφρά λιγότερο από την Ευρωζώνη (αύξηση 1,4% έναντι 1,6% τον Ιούνιο). Ο πληθωρισμός για τα κατεργασμένα τρόφιμα παρέμεινε σταθερός στο 3,1%, ενώ για τα νωπά τρόφιμα μειώθηκε 1,2% έναντι μείωσης 1,7% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος στον γενικό πληθωρισμό από τις αυξήσεις στις τιμές των εστιατορίων και των καφέ στην Ελλάδα κατά 6,8% από 5,3% τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη οι τιμές αυτές αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό 4,7%.

Οι υπηρεσίες που αφορούν στην αναψυχή, περιλαμβανομένων αυτών για την προσωπική περιποίηση και επισκευές, αυξήθηκαν 7,1% από 6,1%, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν (αύξηση 4,8% από 5,1%, αντίστοιχα).

Οι τιμές των μεταφορικών υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,3% από 4% τον Ιούνιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν στο 4% από 4,3%.

Οι τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν 5% έναντι αύξησης 4,4% τον Ιούνιο και 3,4% τον Μάιο, ακολουθώντας μία έντονα ανοδική πορεία, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 4% από 4,1% τον Ιούνιο.

Οι υπηρεσίες που αφορούν στα πακέτα διακοπών και τα καταλύματα αυξήθηκαν 9,9%, όσο και τον Ιούνιο, έναντι αύξησης μόλις 3,5% τον Μάιο, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν σημαντικά λιγότερο (5,5% από 6,9% τον Ιούνιο).

Στην αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 1,4%, λόγω των υψηλότερων τιμών στο ρεύμα.

Οι τιμές υπηρεσιών και τροφίμων

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούλιο του 2024, ο πληθωρισμός «γκάζωσε» στο 2,7%, λόγω των ανατιμήσεων σε αρκετά είδη διατροφής, με «πρωταθλητή» το ελαιόλαδο, που αυξήθηκε κατά 56,7%, αλλά και στο φυσικό αέριο και σε πλειάδα από υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν περαιτέρω αυξήσεις τιμών σε: ψωμί (0,9%), δημητριακά για πρωινό (7,4%), κρέατα - γενικά (1,7%), ψάρια νωπά (8,4%), ελαιόλαδο (56,7%), λαχανικά νωπά (3,5%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,8%), ζάχαρη - σοκολάτες- γλυκά - παγωτά (4,1%), μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων (8,6%) και αλκοολούχα ποτά - μη σερβιριζόμενα (1,7%).

Επίσης, ανατιμήσεις υπήρξαν σε: ένδυση και υπόδηση (4,3%), ενοίκια κατοικιών (4,1%), επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%), φυσικό αέριο (23,4%), πετρέλαιο θέρμανσης (6,3%), οικιακές υπηρεσίες (2,6%), φαρμακευτικά προϊόντα (1,2%), ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (1,6%), νοσοκομειακή περίθαλψη (3,4%), αυτοκίνητα καινούργια (2%), ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (3,3%), καύσιμα και λιπαντικά (0,6%), συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (4,1%), άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά (0,8%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (18,4%), εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών (5,4%), μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (2,5%), ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες (1,5%), εφημερίδες- βιβλία και χαρτικά είδη (2,3%), πακέτο διακοπών (7,5%), προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (4%), δευτεροβάθμια εκπαίδευση (3,6%), τριτοβάθμια εκπαίδευση (2,8%), εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (6,6%), ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία (12,6%), κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4,9%), άλλα προσωπικά είδη (4,7%), ασφάλιστρα υγείας (14%) και ασφάλιστρα οχημάτων (5,6%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν μόνο σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά (8,9%), γαλακτοκομικά και αυγά (1,8%), άλλα βρώσιμα έλαια (8,5%), φρούτα νωπά (9,2%), πατάτες (6,1%), λοιπά τρόφιμα (2%), δημοτικά τέλη (1,5%), ηλεκτρισμό (1,8%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (3,2%), αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (2,8%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,5%), εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (5,6%) και  άλλα είδη ατομικής φροντίδας (3,9%).

Μάλιστα, σε διάστημα ενός μόλις μήνα, θεωρούνται σημαντικές οι ανατιμήσεις σε: ψωμί (1%), δημητριακά για πρωινό (6%), μοσχάρι (1,5%), χοιρινό (2%), ψάρια νωπά (3,6%), γάλα νωπό πλήρες (2,1%), γιαούρτι (2,5%), λαχανικά νωπά (6%), ενοίκια κατοικιών (0,7%), ηλεκτρισμό (9,5%), αυτοκίνητα καινούργια (1,4%), καύσιμα και λιπαντικά (1%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (7,3%), εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,4%), ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (3,5%) και κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (1,1%).

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,7% Ιούλιο 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2024, έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις