Τα αμάζευτα προσπαθεί να μαζέψει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το έντονο κύμα αντιδράσεων που ξέσπασε από τους ιδιώτες γιατρούς σχετικά με τη διάταξη που τους υποχρεώνει να εργάζονται στο ΕΣΥ όποτε τους ζητείται. Υπενθυμίζουμε πως με διάταξη του υπουργού Υγείας, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σε όποιον από τους ιδιώτες γιατρούς αρνηθεί να καλύψει κενά, θα τερματίζεται άμεσα η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Οι γιατροί έχουν ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις απέναντι στους «τραμπουκισμούς» του υπουργού Υγείας και κηρύσσουν άτυπη απεργία σταματώντας οι ίδιοι την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή 26 Ιουλίου και μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Σημειώνει επίσης ότι τα κενά που προέκυψαν στη δημόσια υγεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».
Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ αναφέρει πως «είναι προφανές πως το υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα».
Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως επικοινώνησε με ιατρικούς συλλόγους σε Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη και άλλες περιοχές, και υπάρχει διάθεση από ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν εθελοντικά στις εφημερίες.
«Εάν υπάρξει συνέχεια, τότε είναι πιθανό να μην ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις εις βάρος γιατρών που θα αρνηθούν να εργαστούν στα νοσοκομεία. Κατά 99,9% η διάταξη δεν θα εφαρμοστεί» τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε πως: «Η διάταξη θα ψηφιστεί, θα υπάρχει, ως δυνητική δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Υγείας».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως: «Έχει αδικηθεί η νομοθετική μας πρωτοβουλία γιατί επικεντρώνεται η κοινή γνώμη σε ένα άρθρο το οποίο είναι μια σειρά από προηγούμενα άρθρα στο ίδιο νομοσχέδιο. Δηλαδή στο ν/σ που ψηφίζουμε βάζουμε αύξηση του επιδόματος στα 2.100 ευρώ στον γιατρό που θα πάει από την ηπειρωτική χώρα σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέσα στο καλοκαίρι έως τρεις μήνες».
«Αυξάνουμε και τον αριθμό των άγονων περιοχών, αλλά και αυξάνουμε κατά πολύ τις οικονομικές απολαβές των γιατρών που υπηρετούν στα άγονα. Δηλαδή ένας γιατρός θα παίρνει 7.100 ευρώ παραπάνω το χρόνο με τον νέο νόμο» συμπλήρωσε.