Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη επεξεργασία του Νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΥ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Είχαν προηγηθεί οι ακροάσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν θετικές αλλά και αρνητικές απόψεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το νέο Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων την ίδρυση εταιρείας για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού καθώς και την παροχή «παχυλών» μισθών σε διευθυντικά στελέχη, που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να διορίζονται παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.
Μάλιστα, οι μισθοί των στελεχών, που θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνονται και από τον ιδιωτικό τομέα, θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 8.000 ευρώ!
Το ίδιο Νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση εταιρείας, εντός του e-ΕΦΚΑ, της οποίας επόπτης θα είναι ο υπουργός Εργασίας. Η εταιρεία αυτή θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει στη δημόσια ακίνητη περιουσία του Οργανισμού αφού το Νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, «την εκμίσθωση, μίσθωση και με κάθε συμβατική μορφή παραχώρηση της χρήσης της ακίνητης περιουσίας που τίθεται υπό τη διοίκηση και διαχείρισή της καθώς και την εκποίηση και εν γένει διάθεση των διοικούμενων και διαχειριζόμενων από αυτή ακινήτων».
Η εταιρεία θα διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από 5 έως 9 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, και τα οποία θα διορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης.
Να σημειωθεί ότι ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% των ακινήτων αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα.
Ποιοι υπερψήφισαν
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Κόλλιας, χαρακτήρισε αναγκαίες τις αλλαγές για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι «χρειάζονται δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος».
Σύμφωνος με το νομοσχέδιο δήλωσε και ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ χαρακτήρισε «πολύ θετική τη διάταξη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας».
Την ικανοποίηση του για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, εξέφρασε ο Γιάννης Βουτσινάς, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, τονίζοντας ότι οι σημαντικές καινοτομίες που εισάγει δεν αφορούν μόνο τη γρήγορη απονομή των συντάξεων αλλά και την ουσιαστική στελέχωση του Οργανισμού και την επιβράβευση των εργαζομένων του.
Ο πρόεδρος της γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης μίλησε για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα 6,5 εκατομμύρια των συναλλασσόμενων του ΕΦΚΑ».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός έκανε λόγο για «ένα θετικό νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός νέου σύγχρονου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα ο οποίος μάλιστα άργησε πολύ να γίνει».
Ποιοι καταψήφισαν
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, Δημήτρης Αντωνακάκης εξέφρασε την «πλήρη αντίθεση του στο νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικές διατάξεις που φέρνουν βίαιες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ» και ζητώντας την απόσυρσή του. «Είναι πρωτόγνωρο, αντισυνταγματικό και ανεπίτρεπτο να εισάγει την εμπλοκή ιδιωτών στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, οι δημόσιοι υπάλληλοι να παύονται χωρίς κρίση του αρμόδιου συμβουλίου και οι προσλήψεις να γίνονται με παράκαμψη του ΑΣΕΠ», τόνισε.
Η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, έκανε λόγο για «αντιλαϊκό, αντεργατικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο με στόχο την απαλλαγή του κράτους από το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την παράδοση του στον ιδιωτικό τομέα».
Την κάθετη διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο Δημήτρης Μπράτης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πιλότος των αλλαγών που θα γίνουν σε όλο το δημόσιο».
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκόπιμη απαξίωση των εργαζομένων τονίζοντας ότι εδώ και δυόμιση χρόνια έχουν φύγει 1.100 εργαζόμενοι και κανένας δεν έχει προσληφθεί.
Ο διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Σπανουδάκης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «δημιουργείται ένας σαθρός μηχανισμός αδιαφάνειας στη διαδικασία των προσλήψεων».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών του Δημοσίου, Δημήτρης Πετρόπουλος έκανε λόγο για «την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών, ώστε να διασφαλιστεί με σαφήνεια η διασφάλιση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων μηχανικών», ενώ τόνισε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν δημόσιες. Ακόμα, ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο τρία, γιατί δεν μπορεί να εκχωρούνται ολόκληρες αρμοδιότητες δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες οι οποίοι αναλαμβάνουν τον πυρήνα των δημοσίων οργανισμών και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν τηρεί τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.
Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης υποστήριξε ότι παραμένουν και αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ με κυριότερο το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Το νομοσχέδιο, όπως είπε, «περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις, παράκαμψη των υπηρεσιακών πειθαρχικών συμβουλίων και του νόμου των προμηθειών και παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, Δήμος Κουμπούρης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «στόχος του είναι πως θα ανταποκριθεί σε ένα ιδιωτικοποιημένο νέο ασφαλιστικό σύστημα».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, Γιώργος Δημητριάδης κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι αγνόησε εντελώς τις προτάσεις τους. «Οι 683 εργαζόμενοι βγάζαμε 1000 συντάξεις καθημερινά, 25.000 συνολικά το μήνα. Γιατί στα τμήματα συντάξεων, από τα 7 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεν δόθηκαν λεφτά για να ενισχυθούν; Παρουσιάζονται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ως υπεύθυνοι γιατί δεν βγαίνουν γρήγορα οι συντάξεις και κρύβεται ότι δουλεύουν με ένα λογισμικό προπολεμικό, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων, δεν υπάρχει ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και υπολογιστές», ανέφερε.