Ασπασμοί, αγκαλιές, χαμόγελα. Και φυσικά μπόλικα «πηγαδάκια» στο προαύλιο του Ωδείου Αθηνών με θέμα -ποιο άλλο- την προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων.
Η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη», το εναρκτήριο λάκτισμα του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, έφερε στον ίδιο χώρο νυν και πρώην συντρόφους και συνοδοιπόρους, αλλά και πολιτικούς αντιπάλους. Όλοι τους συμφώνησαν πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε θετική τομή στα Βαλκάνια. Αλλά και πως είναι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να συνεργαστούν οι προοδευτικοί σχηματισμοί με ορίζοντα τις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα
Στα τραπεζάκια στην καφετέρια του Ωδείου Αθηνών συναντούσε κανείς πολυσυλλεκτικές (και πλέον πολυκομματικές) παρέες. Πρώην υπουργοί, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως της σημερινής τους ένταξης, συζητούσαν σε απόλυτα φιλικούς τόνους για τα τεκταινόμενα, το παρελθόν και το μέλλον. Ανάμεσά τους ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ξένοι αξιωματούχοι από την Βόρεια Μακεδονία και άλλες βαλκανικές χώρες και την Ε.Ε., που εκλήθησαν να μιλήσουν για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το κλίμα ανάμεσα σε στελέχη, που μπορεί στο παρελθόν να είχαν συγκρουστεί ακόμα και σφόδρα, ήταν τόσο καλό, που αρκετοί μιλούσαν για «ριγιούνιον». Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το τραπέζι στο οποίο κάθονταν δίπλα – δίπλα ο Χρήστος Σπίρτζης με τον Γιώργο Σταθάκη, το «πηγαδάκι» που έστησαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Βασιλειάδης, και Πέτη Πέρκα, αλλά οι ασπασμοί του Αλέξη Χαρίτση με τον Κώστα Ζαχαριάδη.
Και εντός της αίθουσας του Ωδείου Αθηνών το κλίμα ήταν αντίστοιχα θερμό. Τον Αλέξη Τσίπρα χαιρέτισαν οι Χαρίτσης, Αχτσιόγλου και Πέρκα, ενώ τα ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς, που έφτασαν στο χώρο λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον Ζόραν Ζάεφ, συνομίλησαν για λίγο με πολλά νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας την αίσθηση πως οι σκληρές εκφράσεις και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται από την σημερινή ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν «περνούν» και στην πραγματική ζωή.
Το χλιαρό χειροκρότημα στον Κασσελάκη
«Σε κάθε ριγιούνιον υπάρχουν απουσίες. Ή και παρουσίες που στην πραγματικότητα δεν τις θέλει κανείς» έλεγε χαριτολογώντας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους. Ο λόγος για τον Στέφανο Κασσελάκη, που επέλεξε να παρευρεθεί στο χώρο για περίπου 35 λεπτά και μόνο κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Μάθιου Νίμιτς. Οι εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα όταν εισήλθε ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την άφιξή του -τουναντίον ήταν λιγοστοί εκείνοι που τον χειροκρότησαν.
Εκείνος βέβαια φρόντισε λίγο αργότερα από το τηλεοπτικό βήμα του Αντ1 να πει χωρίς περιστροφές πως θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία ενός συνεργατικού σχήματος του προοδευτικού χώρου, ακόμα και αν σταθεί απέναντί του ο Αλέξης Τσίπρας.
Με την επισήμανση αυτή, ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα σε όσα στελέχη βλέπουν θετικά την επανενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού. Το μήνυμά του σαφές: Ο ίδιος είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και αν χρειαστεί και ολόκληρης της Κεντροαριστεράς, καθώς -όπως δηλώνει ο ίδιος- έχει τον κόσμο στο πλάι του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν προτίθεται να αφήσει περιθώριο για εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου. Σήμερα το πρωί συγκαλείται το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα χαρακώματα τα στελέχη
Το ερώτημα γιατί δεν συγκαλείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εύλογο -έχουν περάσει άλλωστε σχεδόν δέκα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές. Η απάντηση είναι προφανής: Κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν ήδη δείξει πως είναι προετοιμασμένα για σφοδρή κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη τους βουλευτές πως δεν πρόκειται να λάβουν το λόγο στην συνεδρίαση της Κ.Ο., λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεών» του. Αντί της συζήτησης στην Κ.Ο. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να δώσει συνέντευξη στο Mega.
Η ένταση που υποβόσκει ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους εχτές. Αφενός ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώπιον δημοσιογράφων και άλλων πολιτών, είπε στον Ευάγγελο Αποστολάκη πως συνιστά «ντροπή» και «κατάντια» η απόλυση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, έτερου μέλους της Π.Γ. από τη θέση επιστημονικού συνεργάτη στην βουλεύτρια Γιώτα Πούλου. Υπενθυμίζεται πως η βουλεύτρια κάλεσε τον πρώην διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τον ενημέρωσε πως η απόλυση γίνεται με εντολή Στέφανου Κασσελάκη.
Οπλίζουν οι συνήθεις «εμπρηστές»
Απέναντι στα στελέχη που θέλουν να ασκήσουν κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα ή που ζητούν τολμηρά βήματα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνουν θέσεις άλλα στελέχη που χρησιμοποιούν εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του έβαλε τον τίτλο «Όχι αλλά ινστιτούτα και στρογγυλά τραπέζια προβληματισμού και “βιώσιμης ανάπτυξης”», καταφερόμενος ευθέως κατά της διεθνούς διάσκεψης του Αλέξη Τσίπρα, πρώην συνεργατών του και των ιδρυτών της Νέας Αριστεράς. Όπως ανέφερε, στο σχέδιο σύγκρουσης που ο ίδιος προτείνει «κάποιοι που αποχώρησαν κρατώντας τις έδρες γιατί δεν τους άρεσε η νέα ηγεσία δεν νομίζω πως έχουν να προσφέρουν κάτι (τους το έδειξε άλλωστε ο λαός πρόσφατα), ουτε βέβαια κάποιοι Σχοινάδες και Ρουσόπουλοι ή και κάποιοι όπως ο Χουλιαράκης που αναζήτησε τη ζεστή αγκαλιά του αρχιτραπεζίτη Στουρνάρα».
Παράλληλα, ο Μάρκος Χατζησάββας, πρώην στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη που εμπνεύστηκε τα περί ανάγκης «αποπαρασίτωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να παραιτηθούν η γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, καθώς και ο υπεύθυνος για τα οργανωτικά Γιάννης Βουλγαράκης. Έστρεψε δε τα βέλη και κατά του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας πως «την ακροδεξιά δεν την χτυπάς με ινστιτούτα» και πως το να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους του του διάφορα στελέχη της αυτοδιοίκησης ή ενώσεων είναι απείρως χρησιμότερο και πιο αποτελεσματικό «από δέκα think tanks ειδικών και ειδημόνων στο ρετιρέ των γραφείων σου στο κέντρο της Αθήνας».
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr