Στο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν «αντέχουν» μία ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αρνούμενος πεισματικά μια τέτοια παρέμβαση, ενώ τόνισε πως η μείωσή του δε θα έφτανε στον καταναλωτή, παρόλο που τα νοικοκυριά στενάζουν από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Με την ακρίβεια να αποτελεί το πρώτο ζήτημα στην προεκλογική συζήτηση ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ, από τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης, δεσμεύτηκε ότι αν γίνει αυτή τη παρέμβαση θα υπάρχει άμεση εφαρμογή του μέτρου στους τιμοκαταλόγους και θα περάσει στην αγορά.
«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση στον ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον καταναλωτή» επανέλαβε ως συνήθως. «Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Ο υπουργός (σ.σ. Κωστής Χατζηδάκης) έχει δίκιο όταν είπε ότι σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε.
«Το κάνουμε και για τα έσοδα»
«Άρα το κάνουμε για τα έσοδα;» ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για να απαντήσει κυνικά: «Το κάνουμε και για τα έσοδα βεβαίως».
«Και όποιος εισηγείται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ να μας πει πού θα βρούμε τα 2,5 δισ. τα οποία θα λείπουν τον χρόνο» συμπλήρωσε.
Το πρόβλημα είναι το ελαιόλαδο
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης πως ο μεγάλος πληθωρισμός στα τρόφιμα «οδηγείται» από το ελαιόλαδο και ισχυρίζεται πως αν δεν υπήρχε αυτό, η χώρα δε θα είχε πρόβλημα.
«Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων και σε αυτό έχει να παίξει το ελαιόλαδο, αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%. Πράγματι, η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από αρκετά παρεμβατικά μέτρα έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει πάνω από 45.000 ελέγχους έχουμε επιβάλλει τρόφιμα, τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι ενδεχομένως αυτός που περίμεναν η πολίτες και αυτό που θα περιμέναμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι πολιτική μου επιλογή η ακρίβεια»
«Δεν είναι πολιτική μου επιλογή η ακρίβεια. Ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Ποια κυβέρνηση μπορεί να θέλει να είναι ακριβά τα τρόφιμα. Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε μέσα από ελέγχους και αυξήσεις στο εισόδημα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός επιθέτηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα, σε συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για την ακρίβεια, λέγοντας πως έχει ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο «για το αν αυτός ο λογαριασμός βγαίνει». «Γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει», ισχυρίστηκε.
Την ίδια ώρα, παρά τα κατά καιρούς Pass που μοίρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να πείσει ότι δεν μαζεύει έσοδα για να κάνει επιδοματική πολιτική, όπως τον καταγγέλλει η αντιπολίτευση.