Την Κυριακή 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και μέσω επιστολικής ψήφου.
Να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά οποιονδήποτε πολίτη θέλει να ψηφίσει από την άνεση του σπιτιού του. (Δείτε ΕΔΩ οδηγίες για την επιστολική ψήφο).
Ωστόσο, όσοι επιλέξου να ψηφίσουν με τον «παραδοσιακό» τρόπο θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι. Τι ισχύει όμως με όσους έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη;
Πού θα ψηφίσουν όσοι έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη
Πολλοί εκλογείς μπερδεύονται με το που ψηφίζουν καθώς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν το φθινόπωρο δεν ίσχυαν οι αιτήσεις ετεροδημοτών. Ωστόσο, η αίτηση ετεροδημότη δεν ισχύει μόνο σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι εκλογείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επισκεφθούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή να κάνουν αίτηση μεταδημότευσης.
Όσοι έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνουν καινούργια. Αντίθετα, εάν οι εκλογές θέλουν να ψηφίσουν και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους θα πρέπει να αιτηθούν να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχουν κάνει.
Να σημειωθεί ότι οι εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν.
Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:
- Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
- Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης
Πώς θα κάνετε αίτηση ετεροδημότη
Ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους υποβάλλοντας ο εκλογέας αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr
Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕ.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο του proson, είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.
Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.
Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.
Πώς θα μάθετε που ψηφίζετε
Για να δείτε πού ψηφίζετε, μπορείτε να εισέρχεστε στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις».
Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, η πλατφόρμα θα σας δείξει σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα είστε εγγεγραμμένοι καθώς και -στην περίπτωση που έχετε κάνει αίτηση ετεροδημότη, σε ποια περιφερειακή ενότητα έχετε εγγραφεί.
Προσοχή! Η πλατφόρμα προς το παρόν δεν εμφανίζει το σχολικό συγκρότημα στο οποίο θα πρέπει να πάτε να ψηφίσετε αλλά μόνο την Περιφερειακή και Δημοτική Ενότητα. Οι ακριβείς πληροφορίες και η κατανομή των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα θα γίνουν γνωστά λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Για να μάθετε που ψηφίζετε πατήστε εδώ.