Breaking news

Τίτλοι τέλους στην Εξεταστική για τα Τέμπη, με απουσία Μητσοτάκη
A

Κατατίθεται, αυτήν την ώρα, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.

Η πρόταση μομφής κατατίθεται, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, μετά την αποκάλυψη για την «μονταζιέρα» της κυβέρνησης, που επί έναν ολόκληρο χρόνο επικαλούνταν για το έγκλημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη αφού τα ψεύδη στοιχεία είχαν κατασκευαστεί. Μετά την συνταρακτική αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα το βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε πρόταση μομφής και έκτοτε τα τηλεφωνήματα στο Μαξίμου δίνουν και παίρνουν.

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε λίγο πριν τις 16:45 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για την πρόταση δυσπιστίας την οποία και καταθέτει κατά της κυβέρνησης επ΄ αφορμής της τραγωδίας των Τεμπών.

​ ​

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην εισήγησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου», τονίζοντας πως «ακολουθεί το ίδιο μοτίβο στα σκάνδαλα: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».

«Ο λαός ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, η οποία υπογράφεται από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθεια της την συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια αντί να επιλέγετε το δρόμο της αλήθειας», τόνισε.

«Πριν από λίγες ημέρες από αυτό το βήμα απέναντι στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, στην άδεια καρέκλα πρωθυπουργού και Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία των Τεμπών συμβολίζει την πολιτική σας αποτυχία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το πανελλήνιο παρακολουθεί συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας. «Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή για την μη εκτέλεση της 717 και είπατε «όχι». Η εξεταστική που συγκροτήσατε απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες με δική σας ευθύνη», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θράσος, επειδή απέκλεισε από τη λίστα μαρτύρων την πρώην επικεφαλής της αρχής διαφάνειας.

«Καταθέσατε πόρισμα εκατοντάδων σελίδων για να αποδώσετε την ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε λέει ότι αν λειτουργούσε το σύστημα ασφάλειας δεν θα γινόταν το δυστύχημα. Προχθές ένα δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας αναφέρει ότι την ώρα που όλη η Ελλάδα θρηνούσε η μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν ο μικροπολιτικός χειρισμός να αποδοθεί όλη η ευθύνη στον σταθμάρχη που εσείς διορίσετε. Πριν οι συνομιλίες δοθούν στην δικαιοσύνη κάποιοι της είχαν στην κατοχή τους», ανέφερε.

«Αυτοί ήταν που οργάνωσαν υποκλοπές, πήραν στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Κοροϊδεύετε την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι πρακτικές της κυβέρνησης στο κράτος δικαίου προσβάλουν την χώρα. Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κοινωνία που ζητά δικαιοσύνη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Ο καθένας να αναλάβει τη ν ευθύνη των λόγων και των πράξεων του\Σύμφωνα με το Σύνταγμα και κΤΒ καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας», τόνισε.

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ για να απολογηθεί για τα πειραγμένα της κυβέρνησης του. Για τα πειραγμένα των Τεμπών και κάθε άλλης υπόθεσης. Μαζί θα κληθούν να απαντήσουν και οι βουλευτές του: θα συνεχίσουν να επικροτούν; Πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία, την ασυδοσία σας. Να σταματήσουμε την θεσμική παρακμή την οποία συζητά όλη η Ευρώπη», επισήμανε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας. «Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτισμό. «Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι' αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου», κατέληξε. 

«Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά? υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχειών για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση. Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολίτων απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη» σημειώνεται.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή. Θα λήξει με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση καλείται να συσπειρώσει τους 158 βουλευτές της. Αφού οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό πλήγμα.

Κόντρες πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσει αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στη δήλωση του προέδρου του κόμματός του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας. Νομίζω πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να κάνουμε τις επόμενες δύο, τρεις ημέρες, ημέρες δημιουργικής συζήτησης, χωρίς ανακρίβειες και οξύτητες που δεν θα μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία στον λαό να βγάλει συμπεράσματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές και την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές, χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών», είπε ο κ. Παππάς και κατέθεσε στα πρακτικά την έκθεση των παρατηρητών για τις τελευταίες εκλογές, των εκλογών του Μαΐου, και σύστησε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να… ρίξουν μια ματιά, «διότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως η πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων». Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στο σημείο αυτό ότι: «Κάποτε ο παριστάμενος υπουργός Μάκης Βορίδης ήταν σε ένα κόμμα που ήταν στην αιχμή του δόρατος της δημόσιας κριτικής του η ΝΔ λόγω της δανειοδότησης της. Η έκθεση των διεθνών παρατηρητών», είπε ο Νίκος Παππάς, «αναφέρει πως η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και αναφέρει και τις αγωγές κατά δημοσιογράφων». «Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ είμαστε ενώπιον μιας νέας πολιτικής συνθήκης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει πώς να την αντιμετωπίσει. Θα ήθελα να συστήσω να αποφεύγονται οι ακρότητες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Παππά έχω υπηρετήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ για περίπου δέκα χρόνια. Έχω συμμετάσχει σε αποστολές διεθνών παρατηρητών, ήμουν δε επικεφαλής στην παρατήρηση των εκλογών στις ΗΠΑ, όταν εξελέγη ο κ. Τραμπ. Ήμουν επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών. Θέλω να σας διευκρινίσω τα εξής και να τα μεταφέρετε, διότι προφανώς ο πρόεδρος σας δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές. Αποτελεί δε σταθερή και μόνιμη διαδικασία η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβερνήσεως προς τον ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) του ΟΑΣΕ προκειμένου να στέλνει παρατηρητές στις εκλογές, σε όλες, δεν υπήρξε παράλειψη σε μια», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Το κρίσιμο δεν είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις που ο ODIHR κάνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις εκλογές. Αλλά δύο μαγικές λέξεις που είναι αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, σε σχέση με τη διεθνή παρατήρηση» είπε ο υπουργός Επικρατείας, και εξήγησε ότι οι λέξεις αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Όπως δε προσέθεσε σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ «πάντοτε οι ελληνικές εκλογές κλήθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες».

Στο κλίμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση, που λέει ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. «Το κάνετε γιατί καταλαβαίνετε ότι έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα και αντί να το αποδεχθείτε αυτό το δύσκολο αποτέλεσμα για εσάς, θέλετε να πείτε κάτι άλλο; Και επειδή προσφάτως είχαμε τρεις εκλογές -βουλευτικές εκλογές, επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές- αυτές διεξήχθησαν όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ερώτημα είναι, αμφισβητήσατε το αποτέλεσμά τους; Το αμφισβητείτε; Έχει αλλάξει κάτι; Τι είναι αυτό με τη συζήτηση που ανοίγετε με την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θέλω ξεκάθαρη τοποθέτηση από εσάς. Αμφισβητείτε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών;», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις