Breaking news

Υπουργείο Υγείας: Τρία χαράτσια στο νέο νομοσχέδιο - Καταρρέει το ΕΣΥ
A

Δωρεάν υγεία «στο σημείο χρήσης» (free at the point of use, όπως ονομάζεται σε όρους οικονομικών της υγείας) και όχι δωρεάν δημόσια υγεία, θα παρέχει ξεκάθαρα πλέον το ΕΣΥ, μετά τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και άλλων εξόδων που θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι.

Tο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 και φέρει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», προβλέπει την πλήρη διάλυση του θεσμού της δημόσιας Υγείας, καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπεται η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, αλλά και την επιβάρυνση των πολιτών με τρία διαφορετικά χαράτσια.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία). Επιπλέον οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα φαρμακεία αρκεί οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν 5 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση των επιβληθέντων προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πουθενά τέτοια διάταξη

Ιδιωτικά ιατρεία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως οι γιατροί μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές.

Έτσι, μετά τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις 12 Μαρτίου, αλλά και τις λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας προχωρά περαιτέρω το θέμα της εισόδου ιδιωτών γιατρών στη δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του ΕΣΥ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης».

«Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος – τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης – εποπτείας των επαγγελματιών Υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων Υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες Υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Τη σχετική άδεια την παρέχει ο διοικητής του νοσοκομείου ή του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού».

Κρατούν του συνταξιούχους γιατρούς για να μην αδειάσει το ΕΣΥ

Παράλληλα, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα παράτασης χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όσους γιατρούς βγαίνουν στη σύνταξη, αντί να το στελεχώσει με νέο προσωπικό

Οι συνταξιούχοι γιατροί θα μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

«Ιατροί του κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2022, την 31η.12.2021 ή την 31η.12.2020 λόγω συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου έτους της ηλικίας τους και οι οποίοι παραμένουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.3.2024, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 5047/2023 (Α’ 147), δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 31η.12.2025, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευθεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής σε αυτό σύμφωνα με την περ. ε) της παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (Α’ 297).», αναφέρεται στο άρθρο 8.

Από την τσέπη των ασθενών και ο προσωπικός γιατρός

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία με το «νόμιμο φακελάκι», με επιβάρυνση του ασθενούς επιχειρείται να καλυφθεί και η έλλειψη προσωπικών γιατρών από το υπουργείο Υγείας.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το θέμα του προσωπικού γιατρού, καθώς ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ιδιώτη γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αντίστοιχη για τα απογευματινά χειρουργεία, σε μια χώρα που επίσημα αναγνωρίζει ότι το 9% του πληθυσμού της δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του εξαιτίας οικονομικής ένδειας, μεγάλης αναμονής ή μεγάλης απόστασης από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, με το 32% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και το 26,3% στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις