Breaking news

Κυριάκος Μητσοτάκης
A

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από ομιλία του στη Βουλή, δίχασε ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Από την άλλη, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι χάνει την ευκαιρία για συναίνεση, χωρίς να εστιάζει και αφήνοντας επιδεικτικά εκτός τους χιλιάδες φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αντιδρώντας στην πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας του ΣΥΡΙΖΑ, για το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, αναφέροντας ότι, πρόκειται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Συνεχίζοντας ο ίδιος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο κατηγορώντας όλη την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας τα εξής:

«Αν ερχόταν εδώ το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας όπου σπούδασε θα του έλεγε όχι) και τον Νίκο Ανδρουλάκη (βάλατε κομματική πειθαρχία ενώ το 55% των οπαδών σας στηρίζει το νομοσχέδιο, αλλάξατε γνώμη παρότι ο υπουργός έκανε προσπάθεια να εντάξει στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που διατυπώσατε».

Στη συνέχεια είπε ότι, «Το νομοσχέδιο θα φέρει καλύτερα αμειβόμενους διδάκτορες και φοιτητές τρίτων χωρών με δίδακτρα και ξενόγλωσσα προγράμματα, κοινά μεταπτυχιακά μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, χρηματοδότηση 60 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάπτυξης. Ότι το ν/σ βελτιώνει όρους εξέλιξης ΔΕΠ και επιταχύνει ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ για πρώτη φορά δρομολογείται απογραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας ΑΕΙ σε διάστημα 18 μηνών και ανοίγει ο δρόμος να αξιοποιηθούν πόροι. Ακόμα φέρνει 2 εμβληματικές αποφάσεις όπως η ανάδειξη του Δημοκρίτειου Θράκης  σε μητροπολιτικό ίδρυμα και ο εκσυγχρονισμός του ανοικτού πανεπιστημίου που αυτονομείται».

Τι δήλωσε για τις αλλαγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα, συνέχισε τονίζοντας ότι,

«Οι αλλαγές, είπε, είναι απαραίτητα εργαλεία για να υλοποιήσουν τα ΑΕΙ μας το σχεδιασμό τους και να αποκοπούν από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με το ΥΠΑΙΘΑ και πως θα συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά ώστε να έχουν πραγματικό αντίκρισμα τα πτυχία, πως θα αναπτύξουν έρευνα και θα τη συνδέσουν με αγορά και με το σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, και ότι όλες αυτές είναι σημαντικές αλλαγές που δρομολογούνται κι έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας κοινωνίας».

«Οι εποχές που κάποιοι φώναζαν έξω οι επιχειρήσεις από τα πανεπιστήμια, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, έχει ως επιδίωξη να αναχαιτίσει την διαρροή φοιτητών που φεύγουν ενώ  θα μπορούσαν εδώ, αλλά και να επενδύσουν στον τόπο εκπαιδευτικοί οργανισμοί, και έκανε λόγο για τομή που αποτελεί και δικαίωση της ΔΑΠ».

Κατηγορίες προς την αντιπολίτευση

Συνεχίζοντας τον λόγο του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι, «Από τη  μια πλευρά διαμαρτύρεται ότι η βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι χαμηλότερη από αυτήν στα δημόσια, ενώ από την άλλη ζητά κατάργηση της ΕΒΕ στα δημόσια». 

Έπειτα πρόσθεσε ότι «Κινδυνολογούσαν για δήθεν αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τριτοβάθμια εκπαίδευση και τι ζητούν τώρα; Να καταργηθεί η βάση στα δημόσια και να γίνει αυστηρότερη στα ιδιωτικά. Πως το ζητούν αυτοί που ήθελαν να καταργηθεί;».

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: «Αν ερχόταν το πανεπιστήμιο όπου σπούδασε για να ανοίξει παράρτημα θα έλεγε όχι»

Ακόμη, ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για συναίνεση, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι «Αν ερχόταν το πανεπιστήμιο όπου σπούδασε για να ανοίξει παράρτημα θα έλεγε όχι».

Συνέχισε προσθέτοντας, «Και καλά να το έλεγε αυτό ο Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβειο, αλλά να το λέει ο Κασσελάκης; Με το που βούτηξε το μικρόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε, δε μπορεί να κάνει αλλιώς».

Τέλος, τα έβαλε και με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέροντας τα εξής:

«Έθεσε κομματική πειθαρχία ενώ το 55% των οπαδών σας στηρίζει. « Αλλάξατε γνώμη παρότι ο υπουργός έκανε προσπάθεια να εντάξει στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που διατυπώσατε. Μιλήσατε για σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά αυτό δεν είναι ένα, αλλά γίνονται σε Σουηδία, άλλα σε Δανία κλπ. Τι θα κάνετε με το άρθρο για το δημοκρίτειο και πως θα δικαιολογήσετε τη γραμμή αυτή του ψηφοφόρους σας. Απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις